Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Salih Şahan, beraberinde, Kahta Ziraat Odası Başkanı F. Rüştü Zorlu Turanlı, Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya ile 1 Temmuz’da yürürlüğe giren tütün yasasına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Başkan Mehmet Salih Şahan, Adıyaman Ziraat Odasında düzenlenen basın açıklamasında yakın geçmişe kadar sarmalık kıyılmış tütün üretimi ve ticaretinin kentte çok ciddi sıkıntılar içerisinde yapıldığını belirterek, zaman zaman üreticilerimizin cezalar aldığı ürünlerine el konulduğu, bu sebeple birçok mağduriyetler yaşandığı görüldüğünü ifade etti.

Şahan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Yaşanılan bunca sıkıntılara rağmen üreticilerimiz tütün üretiminden vazgeçmemiş, ilimiz ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamışlardır. İlimiz için bir marka bir değer haline gelen sarmalık kıyılmış tütünümüzü kaybetmemek adına milletvekillerimizle, odalarımızla  ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte büyük mücadeleler verdik. Bu mücadelemizin sayesinde tütünümüzü çok iyi bir konuma getirmiş olduk.

15 yıl öncesine kadar tütünün bırakın ticareti, taşınması bile yasaktı. Milletvekillerimizin büyük çabalarıyla yasaklı tütünün 50 kiloya kadar taşınması serbest hale getirildi. Sonrasında tütündeki vergi oranının  yüzde 80’lerden yüzde 40 düşürülmesi, akabinde tütün yönetmeliğinin çıkarılması, sigarada kullanılan yerli tütün oranının yüzde 11'den kademeli olarak yüzde 30’lara çıkarılması, tütünün bitkisel ürün gurubuna alınarak yatırımlarla desteklenmesi bunlar büyük başarılardır. 

İlimizde son aylarda gerekli başvurularını yaparak yasal statü kazanmış yaklaşık 10 sarmalık kıyılmış tütün kooperatifi tesisleşme aşamasına gelmiştir ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de boy gösteren pandemi süreci kooperatiflerin eksikliklerini tamamlaması açısından sıkıntılar yaratmış ve henüz faaliyet çalışmalarına başlayamamışlardır. Başta Kahta ve Çelikhan Ziraat Odaları olmak üzere kısıtlama sürecinin 1 Temmuz’dan sonra 6 ay daha uzatılması yönünde milletvekillerimize görüşlerimiz ve taleplerimizi ilettik. AK Parti Adıyaman Milletvekilimiz Sayın Ahmet Aydın’dan aldığımız haberde kooperatiflerin eksikliklerini tamamlayabilmesi için 6 ay daha yani 1 Ocak 2022 yılına ertelenmesi için torba kanununa teklif koyacaklarını söylediler."

"Tütün Adıyamanımız için vazgeçilmez bir üründür"

Tütün'ün Adıyaman için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Şahan, "Tütün sayesinde gençlerimiz evleniyor, istihdamlar yaratılıyor en önemli yanı ise tütün sayesinde Adıyaman asayiş konusunda en rahat il olma özelliğini taşımaktadır.  Çünkü ilimiz üreticisi eve götüreceği ekmeğinin, çocuklarının eğitimi ve geçimini sağlamaktan başka hiçbir şey düşünmemektedir. Başta Kahta ve Çelikhan Ziraat Odalarımız olmak üzer tüm  üreticilerimizin sorunlarını her aşamada ilgili makamlara ilettik ve iletmeye de devam edeceğiz. Üreticilerimize şunu söylemek istiyorum. Tütün üzerinden siyaset ve provakasyon yapmak isteyen kişilere meydan vermeyin haklı olan davanızdan haksız duruma düşmeyin. O kişilerin isteği huzur kenti olan Adıyaman’ımızda kargaşalık yaratarak farklı çıkarlar elde etmektir. Konuyu provake ederek tütün üreticimizin ekmeğiyle oynanmasına hiçbir çiftçimiz, üreticimiz asla müsamaha göstermemelidir.

Geçmişte taşınması hatta bulundurulması bile yasak olan tütünümüz, ilk defa yasal hale geliyor. Hiçbir çiftçimiz ve hiçbir üreticimiz endişe etmesin tütünümüz yakın süreçte kaçak olarak anılmaktan çıkacak, üretimi ve ticareti hiç kimsenin mağdur olmayacağı şekilde, kooperatifler sayesinde çok kolay şartlarda yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha