Sigara kağıtlarına, tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronları poşetlenip satılması 26 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yasak getirilmişti.

Yasak, 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. 5607 sayılı, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılarak yarından itibaren, ticari amaçla makaron veya yaprak sigarı kâğıdının doldurulmuş şekilde satışına 1 Temmuz itibariyle yasak getirildi.

-25 binden fazla dükkan var

Yasağa uymayanlar 3 yıldan, 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Türkiye’de, yasa dışı açık tütün ürünleri, sayıları 25 bini bulan sokak aralarındaki tütüncü dükkânlarında ve internet üzerinden 300 binden fazla bağlantı üzerinden satılıyor.

-Devletin 15 milyar lira kaybı var

Tütün ürünlerinden 2019 yılında sigaradan yaklaşık 50 milyar TL ÖTV vergisi elde edildi. Buna karşın devletin, son yıllarda yaygın hale gelen yasa dışı açık tütün ürünlerinden kaynaklanan vergi geliri kaybının 15 milyar liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

-Yasa dışı sigara satışı düşmüştü

Yarın uygulamaya girecek kanun ile artık bu tür faaliyetlerde bulananlara hapis cezası uygulanacak. Benzer bir uygulama 2014 yılında yurt dışından yasa dışı yollarla ülkeye sokulan kaçak sigaralar için de getirilmiş ve yüzde 20’nin üzerine çıkan yasa dışı sigara satışı kısa sürede yüzde 4’e kadar gerilemişti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha