Topkan, Mesajında, “Kadın, annedir. Doğurandır. Toplumun devamlılığını sağlayandır.

Toplumsal gelişmenin, büyümenin, ilerlemenin kaynağıdır.

En küçük çekirdek devlet olan ailede, anne demokratsa, anne uygar ve ilerici ise, anne gelecek öngörüsüne sahipse, devlet kalkınıyor.

O toplumda demokrasi, hukuk, hak ve özgürlükler gelişiyor, bilim ve teknoloji gelişiyor.

Tarihsel süreç içinde toplumsal yenilik, değişim ve dönüşümler incelendiğinde, bu yenilik, değişim ve dönüşümlere kadınların kaynaklık ettiği görülmektedir.

Allah’ın en sevdiği kulu, son din olan İslamiyet’in peygamberi HZ. Muhammet, evindeki bir toplantı da kızı içeri girdiğinde ayağa kalkar. Kızı ne yapıyorsun baba. Sen Müslümanların peygamberisin. Ben senin kızınım dediğinde, Peygamberimiz: “BENİ DE SENİN GİBİ BİR KADIN DOĞURDU” der. Allah’ın Kuran’ın ve Müslümanlığın, kadına verdiği önemi ortaya koyar.

Demokrasinin, hukukun, hak ve özgürlüklerin geliştiği, insanı kalkına düzeyinin yüksek olduğu, toplumsal barış ve huzura kavuşmuş toplumlara bakıldığında:

Bu toplumlarda toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yaşamda, kadınların etkin ve belirleyici oldukları, görülecektir.

Kadını önemsemeyen, kadına toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamda yer vermeyen,

Kadının toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamda etkin ve belirleyici olmadığı toplumlara bakıldığında bu toplumların:

Demokrasi ve hukukun gelişmediği, hak ve özgürlüklerin gelişmediği ve güvenceye kavuşmadığı, insani gelişmenin çok gerilerde olduğu, toplumsal ve sosyal barış ve huzurun olmadığı toplumlar oldukları görülecektir.

20. yüzyılın en büyük yenilik, değişim ve dönüşüm projesi olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ölümsüz lider Mustafa Kemal Atatürk, kadın toplumsal ve sosyal yaşamda yer almadan Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma ve uygarlaşma yolunda hedeflerine varamayacağını düşünerek, 5 Mart 1934 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıdı.

Kadınların toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yaşamda etkin belirleyici olmalarını sağladı. Çağının çok ilerisinde bir lider, devlet adamı, yönetici olduğunu ortaya koydu.” Dedi.

Editör: Adıyaman Haber