Tutdere, mesajında Adıyaman'ın, tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek "Nitekim, Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kentimizin tarihinin M.Ö. 40 bin yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır."dedi.

Kentin16 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Tutdere, şöyle devam etti:

"Dünya Kültür Mirası listesine adını yazdırmış Nemrut Dağı Milli Parkı başta olmak üzere, 218 tescilli SİT alanı, pek çok tarihi ve kültürel hazineyi barındıran tarihi bir kenttir. Doğal güzellikleriyle Çelikhan havzasındaki Yüzen Adalar'ı, Gölbaşı'ndaki Gölbaşı, İnekli ve Azaplı Gölleri'nin kıyısında yaşayan kuşların oluşturduğu Kuş Cenneti'ni, hastalara şifa dağıtan Çelikhan, Besni ve Kotur İçmecelerindeki mucize bu doğal güzelliklerin sadece birkaçıdır. Yeryüzünde insanlığa yön vermiş peygamberlerden Hz. Üzeyir Peygamber ile ülkemizde bulunan iki önemli sahabeden biri olan Hz. Safvan Bin Muattal ve birçok veli ve ermişe ait türbeler, Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma camiler, St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi gibi mabetler kentimizin farklı inanç ve kültürlere saygıda vardığı noktanın açık bir göstergesidir."

Tutdere, kentin paleolitik dönemden bu güne kadar yaşamış her çağa ait 30 binin üzerinde eserden oluşan zengin bir koleksiyona sahip müzesiyle, çok büyük kültür, inanç ve sağlık turizmi potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Her ne kadar nimetlerinden faydalanamasa da özellikle Atatürk Barajı’nın yapımından sonra ılımanlaşan ve nem kazanan iklimle birlikte birçok sebzenin yetişmesine elverişli hale gelen kentimiz, yarım bırakılan yatırımlara, gelmeyen veya eksik gelen yatırımlara, kısacası bütün zorluklara rağmen tarımda kazandığı ivmelerin yanı sıra ezelden beri aile boyu yetiştiriciliği yapılan kendine has tütünüyle de ülke ekonomisine katkı sunan bir kent olmuştur."şeklinde ifade etti.

Adıyaman'ın 66 yıl önce bugün, 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla müstakil il haline geldiğini hatırlatan Tutdere, "66 yıldır iktidarlar tarafından ihmal edilen, unutulan yatırımsız bırakılan Adıyaman’ımızın yatırımlardan hak ettiği düzeyde faydalandırılması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kentimizin 66. yaşını kutluyor, bu vesileyle tüm Adıyamanlı hemşehrilerimi ve Adıyaman sevdalılarını en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum."dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha