Ulubey, mesajında, 3 Aralık tarihinin, engellilerin hakları,kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi, iyileştirilmesi açısında önemli bir gün olduğuna dikkat çekti.

"Sunulan hizmetler hala yetersizdir"

Engelli insanları engelleri nedeniyle toplumdan ayrıştırmamak gerektiğini belirten Ulubey, şu ifadelere yer verdi:

"Evet, bugün hepimiz yazıp çizeceğiz, bu konuya farkındalık açısından oldukça önemli.Hiç kimseyi bedensel, zihinsel engelleri nedeniyle horlamak, ayrıştırmak doğru değildir. Engelli insanlarımıza gereken tüm kolaylıklar ve imkanlar ivedilikle sağlanmalıdır. Sorunları çözüm merciinde olanlar, engelli vatandaşlarımıza hayatı kolaylaştırıcı, istihdam,eğitim,bakım,sağlık hizmetleri sunulmalıdır. Sunulan hizmetler hala yetersizdir.  Bu konuda toplum olarak da duyarlılık ve farkındalık oluşturulmalıdır.

Unutmayalım ki ülkelerin gelişmişlik düzeyi,toplumun tüm bireylerini bir bütün olarak kabul etmek,eşitlik, hoşgörü çerçevesinde kucaklamasına bağlıdır. Ama biz bunu bir türlü başaramadık.Toplumsal bilincin, farkındalığın artırılması ve engelli bireylerin haklarına dikkat çekmek için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanır."

"Yılın her günü hatırlanmalı ve yaşamları kolaylaştırılmalı"

Engelli vatandaşların yılın her günü hatırlanmasını ve yaşamlarının kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Ulubey, "Engellilik hem birey hem de ailesi için hiç de kolay  olmayan zorlu yaşam şartlarını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla onların yaşamlarını kolaylaştırmak için toplum olarak  bizlere de bu süreçte  büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle engelli  vatandaşlarımızı topluma kazandırmalı, yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. Her  alanda yaşamlarını kolaylaştırmak için sorunlarını birlikte paylaşmalı , birlikte çözüm üretmeliyiz...İnsan onuruna yakışır şekilde her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi, hayattan kopmamaları, sosyal hayata uyum sağlamaları, yer alabilmeleri için gereken duyarlılık gösterilmeli ve gerekli  hizmetler sunulmalıdır. Zorlu koşullarının iyileştirilmesi, olması gereken her türlü kolaylıkların sağlanması en önemli hedef olmalıdır."şeklinde ifade etti.

"Engelliler ne mi istiyor?"

Ulubey, şöyle devam etti:

"Meslek sahibi olabilmek için okuyan ve EKPSS ile devlet kurumlarına atanıp mesleklerini icra ederek, çalışma hayatına katılıp iç barışa, huzura ve ailelerine katkı sağlamak isteyen engelli memur adayları 2019 yılında ve 2020 ’de yeterli sayıda kadro açılmadığı için tercih yapamamış ve atamaları olmamıştır.

Engellerine rağmen büyük emeklerle, maddi ve manevi fedakarlıklarla okuyup ve EKPSS'ye girip başarı sağlayan tüm engelli memur adayları ve engelli sağlıkçılar, engelli öğretmen  atama beklemektedirler.

EKPSS ve atamasının her yıl olması gerekir EKPSS ve kuraya başvuranlara bakarsak 2 yılda yığılma olmuş yeterli atamada olmadığı için engelli kardeşlerimiz mağdur kalmıştır. Genel engelliler dışındaki işitme engelli ve doğuştan görme engelli ve zihinsel engel türüne girenlerin başvuru yüzdesine göre kadro dağılımı yapılsın. Bu engelli  türlerden sınava girenler kendisi türüne göre adil ve eşit yarışsınlar ve 4 farklı  sınav türü sorularının  puanları ayrı potada eritilip haksız rekabetler oluşmamalı.

Özellikle zihinsel engelliler konusuna gelirsek bunlar için sınav sistemi olmasın, mümkünse kura ile direk atama olsun. Veya yaş önceliğine göre atamaları yapılsın ve mahkeme kararıyla yaş değiştirilmeyecek kabul edilmeyecek şekilde bir düzenleme ile bu iş yapılmalı."

"Engelli aylığı geçim standartında olmalıdır"

Engelli aylığının ailelere bağımlı olmadan engelliye verilmesi gerektiğine işaret eden Ulubey, "Günümüz şartlarına göre geçim standartında olmalıdır.Ekonomide hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz diyenler bence engelliler için de bir reform yapmalıdır. 2 yada daha fazla engelli aynı evde yaşıyorsa kirada iseler sabit kira bedeli ödenmelidir."dedi.

"200 bine yakın engelli atama bekliyor"

Ulubey, 2016 -2018 den 100 bine yakın ve  bu yılda EKPSS girenlerle 200 bine yakın engelli atama beklediğini vurgulayarak,açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ve engeliler diyor ki, "Bizler sadece engelliyiz, bizlerin genel sorunlarına bugünler ve yarınlarımız için  çözümler beklemekteyiz. Zor süreçteyiz farkındayız ama bizler için yapılması gerekenleri defalarca yazılı ve sosyal medya üzerinden yada yetkilileri arayarak dile getirdik. Maalesef bugüne kadar sonuç alamadık. Bizler için verilen önergelerde neden red olunur ?...Bu insanlık için yapılan adımlarda neden geri çevrilir?...

Bizleri düşünmelisiniz ,günümüzdeki engelli sayılarına göre Ekpss sınavına girip yada kura ile  görev bekleyen kardeşlerimizin geleceği için sizleri birliğe davet ediyoruz. Onların sayıları binlerce ama yolları daralmış neden yolları açılmaz?...Bu çalışmaları yapan komisyon yada yetkililerden ne zaman iyi haberler alacağız?.. Detayları görmezlikten gelmemelisiniz!...2020 yılı ve sonrası doğru detaylı planlamalar yapılmalı. Biz sizleri arayarak değil sizler bizleri arayarak çözümler bulmalısınız !..."diyor engelliler...

Bu vesileyle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü  farkındalık olsun. Aileleriyle beraber sağlıklı, mutlu ve kolay bir yaşam diliyorum.Engelsiz bir hayat için tüm engelleri birlikte aşalım."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha