Sağlık-Der Adıyaman Şube Başkanı Abdulkadir Bozan, Sağlık-Der bilim kurulu, danışma kurulu, teşkilat ve üyeleriyle yapmış olduğu istişareler neticesinde 2021 yılında sağlığı tehdit edecek öngörüleri paylaştı.

Başkanı Bozan, yaptığı yazılı açıklamada, 2021 yılında sağlığı tehdit edeceği öngörülen nedenleri açıkladı.

Bozan, pandeminin tüm dünyayı derinden sarsan, yaşam koşullarını değiştiren, alınan tedbirler ile bir türlü engellenemeyen, ekonomileri derinden etkileyen, aşıdan başka kontrol altına alacak bir yöntem bulunamadığını kaydetti.

Eksik bilgi nedeni ile aşı olunmaması yani aşı olmaya direnç gösterilmesi salgının daha da ilerlemesine sebep olduğunu aktaran Bozan, şu ifadeleri kaydetti:

"Kişisel hijyen eksikliği; el yıkama, genel vücut temizliğine dikkat etmeme, Kovid-19’un daha hızlı yayılmasına sebep olmaktadır. Sedanter (hareketsiz) yaşam; pandemi hareketsiz yaşam tarzını iyice arttırmıştır. Bu da hareketsiz  yaşama bağlı ikincil hastalıkları tetiklemiştir. Psikolojik bozukluklar; evden çıkamama. Çocuklar, yaşlılar ve işsizlerde değişik psikolojik bozukluklara neden olmaktadır. Hastalıkların ertelenmesi; pandemi sebebi ile hastanelerin pandemi hastanesi olması, insanların virüs bulaşma korkusu nedeni ile zamanında sağlık merkezlerine başvurmamasına bağlı gecikmeler tanı ve tedavilerin gecikmesine sebep olmaktadır.

Teknoloji bağımlılığı; evde kalmak zorunda kalan kişilerin teknolojik cihazlar ile çok fazla vakit geçirilmesi teknoloji bağımlılığına sebep olmaktadır. Duruş bozuklukları; evde kalmaktan kaynaklı başta eklem, kas hastalıkları ve duruş bozuklukları oluşmaktadır.Stres; pandemi nedeni ile evde kalmaların artması, sosyal ilişkilerin zayıflaması, gelecek kaygısı strese bağlı hastalıklara sebep olmaktadır. Yalnızlık; depresyon, kişilik bozuklukları, kalp damar, gastrointestinal ve enfeksiyon hastalıklarına sebep olmaktadır. Obezite; kalp, damar, tansiyon, diyabet, eklem ve enfeksiyon hastalıklarına sebep olmaktadır." 

"Sağlık eğitimi aksadı"

Pandemi sebebiyle sağlık eğitiminin pratikleri yapılamadığına işaret eden Bozan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan dolayı ciddi eğitim noksanlıkları mevcuttur. Bunlar ileride sağlık sektöründe ciddi malpraktislere sebep olabilecektir. Bu sağlık tehditlerinin minimize edilmesiyle hastalıklar azalacaktır. Bunun sonucunda hastanelerin, sağlık personelinin yükünün ve sağlığa harcanan bütçenin düşmesi beklenmektedir. Sağlıklı toplum güçlü toplum demektir. Bu tehditler azaltılmadığı takdirde toplumun sağlığı bozulacak, ciddi iş gücü kayıpları, ekonomik sıkıntılar ortaya çıkacaktır."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha