Özel bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıya Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Sait Kutlu, CHP İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, DBP İl Başkanı Mehmet Ali Alataş, HDP İl Başkanı Selim Özbek, Tabip Odası Başkanı Necip Gürlevik, OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Nusret Tunç, ESOB Başkanı Ziya Duranay, Ziraat Odası'ndan Hasan Basri Kaya, Eğitim Sen İl Başkanı Mehmet Dağdeviren ve tütün üreticileri katıldı.

Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, burada yaptığı açıklamada, "Torba yasasında kıyılmış tütün için ne yapabiliriz, ne tür önlemler alabiliriz diye tüm kuruluşlara davetiye gönderdik. Adıyaman Barosu olarak, ev sahipliği yaparak sivil toplum kuruluşlarının hepsinin önerilerini, görüşlerini burada açıklamak, bir sonuca varmak için toplantıyı düzenledik ama maalesef beklediğimiz katılım olmadı. Kuruluşlar ve siyasi temsilciler olmak üzere ve hiçbir görüş ayrılığı gözetmeden tüm siyasi kuruluşları davet ettik. Bu Adıyaman'ın meselesidir. Adıyaman'da yemek yiyen, Adıyaman'da yaşayan herkesin sorunudur. Onun için hiçbir ayrım yapmadan hertarafa davetiye gönderdik. Ancak davetiyeleri dün hazırladık, bugün bazı yerlere ulaşmış, gelmeyenlere ulaşmamış veya tarihine bakmamışlardır, biz toplananlarla yetinelim"dedi.

- YASA TASARISI NE GETİRİYOR ?

Yasa tasarısının neler getirdiğine de değinen Köroğlu, şunları kaydetti:

"Hukukçu olduğumuz için yasa değişikliğinin neler getireceğini, neler götüreceğini çok iyi biliyoruz. Bu yasa eğer gerçekleşirse artık tütünle esrarın farkı olmayacak, vatandaş gerçekten hiçbir şekilde ekemeyecek, bulundurulması, taşınması, biryere nakledilmesi, esrarda ne madde uygulanıyorsa 3 yıldan 6 yıl arası, isterlerse 6 yıl bile ceza verebilecekler. Bu bir tabaka tütünde olabilir. Öbür tarafta yine bu yasa değişikliğiyle önceden izin veya tüzelde anlaşma fabrikalarla anlaşma, sözleşme olmadan tütün dahi ekemeyeceksin, hiç kimse kendi başına gidip benim burada 2 dönüm var, benim burada 3 dönümüm var, bunu ekeyim şeklinde bir iş yapamaz. Çünkü bir firmayla sözleşmesi olmadığı zaman ektiği zaman yine 3 yıldan 6 yıla kadar yine ceza yiyecekler. Çok büyük para cezaları, neticede tüm toplumumuzu ilgilendiriyor. Adıyaman'ın tamamını ilgilendiriyor. Bunun sağı, solu, partilisi yok, hepimizi ilgilendiren bir konu olduğu için biz dedik ki; demokratik kitle örgütleriyle bir ortak akılda buluşalım, bağırıp çağırmayla, etrafı yıkmayla, bazı şahsiyetlere hakaret etmeyle bu sorunu çözmemiz mümkün değil. Akıllı bir şekilde bu yasanın geçmemesi için nerelere ulaşabiliriz? Neler yapabiliriz? Kimlerle görüşebiliriz? Nal bir tepki koyabiliriz? Bunu bu arkadaşlara birlikte görüşüp ona göre bir karar varmak için toplanmış bulunuyoruz"
Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Sait Kutlu ise "Toplantı haberini alınca buraya gelmeden önce hem Melis Başkan Vekilimiz Ahmet Aydın beyle hemde Milletvekilimiz Adnan Boynukara beyle görüştüm. Bugün Maliye Bakanıyla görüştüklerini, kendi ağızlarından ifade ediyorum, benim beyanım değil. Maliye Bakanıyla görüştüklerini yasal düzenlemeler konusunda bir mutabakata vardıklarını, kesinlikle üreticiler aleyhine herhangi bir düzenleme olmayacağının, o arttırılan para cezasızının da, hapis cezasızının da çıkartılacağını, Maliye Bakanıyla bu şekilde mutabakata vardıklarını, Maliye Bakanımızın  Başbakana arz edeceğini, onun neticesinde kendilerinin bir açıklama yapacaklarını söylediler. Bir hususu da söylediler, özellikle yapılan yürüyüşe hem Ahmet beyin hem Adnan beyin ifadeleri sayın Başbakanla yaptıkları görüşmeyi de dün değil Pazar günü aslında yapmış olduklarını, dün bakanlar kurulu gündemine alındığını, sayın başbakanında üreticiyi kesinlikle mağdur etmeyecek bir formül üzerinde çalışılması gerektiğini çalışılması talimatı verdiğini, tahmin ediyorum 1-2 gün içinde milletvekillerimiz bir açıklama yapacağını söylediler" diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha