Balıkçı Kaplan, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, havaların serin gitmesi nedeniyle balık tüketiminde artış yaşandığını söyledi.

Bu yıl fazla çeşit olmamasına rağmen Adıyaman halkının yavaş yavaş balık kültürüne adapte olduğunu belirterek, "Tüm balıkçı arkadaşlar balıkları temizliyor. Fırınlık birde kızartmalık balıkta oluyor, isteyen olursa kızartmalık alıp götürüp evde rahatlıkla mutfağı kokmadan sofralarında tüketebiliyorlar. Bu yıl barajlarda diyebilirim ki, hiç balık yok büyük sazan yok, olanda zaten bize yetişmiyor."dedi.

-"BİZİ KİM ZARARA UĞRATIYORSA YAKALANMASINI İSTİYORUZ"

Kaplan, ihale parası ödeyebilmek için çaba sarfettiklerini ancak bazı meslektaşlarının ise ihaleye fesat karıştırdıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"20’inci bölge ihale parası 30 bin TL bunu nasıl ödeyeceğiz diye çaba sarf ederken bazı arkadaşlarda balığı yolda satarken birileri de bize köye gitmemize rağmen bizi tehdit ediyor ne para ödüyor nede balık veriyor, bizlerde yetkililerle görüşüyoruz inşallah sonuç elde ederiz bunun önünü keserler. Buradan sizlerin aracılığı ile yetkililerden tek ricamız, bunun önlemini alsınlar. Biz ortada mağdur oluyoruz, Şimdi bazı arkadaşlar köye gittiğimiz zaman diyor ki git nereye şikayet edersen et hiç umurum da değil. Balığını da alıp başkasına veriyor ihale parasını da ödemiyor. Bazı arkadaşlar da ihaleye fesatlık ve bizi zarara uğratmak için fark veriyor o kendisi de kaçak avlıyordur. O bölgenin sahibinin izni olmadan gidip balığı avlıyordur bizleri zarara uğratmak için bu tür organizasyonları yapıyordur. Ortada mağdur olan biziz, Devlete para ödeyen biziz, balığı almayan yine biziz, zarar eden biziz yani.

Bu ihaleler 5 yılda bir oluyor. Şuan bu yıl enflasyon tefe tüfe oranı yüzde 46 zam geldi yani ortalama 30 bin TL ben şimdi nereden para kazanacam nerden ihale parasını ödeyeceğim, elektrik parasımı ödeyeyim, işçi parasını mı ödeyeyim zaten balık ta gelmiyor. İhaleye fesatlık karıştıranlarda var, bizleri zarara uğratanda var. Bizim tek istediğimiz yetkililerin, bir an önce harekete geçmesi bunlar kim bizi zarara uğratıyorsa onların yakalanmasını istiyoruz."

-"BALIK ORANI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 95 DÜŞÜK"

Balık oranının geçen yıla göre yüzde 95 düşük olduğuna işaret eden Kaplan, "Sazan hiç yok diye bilirim, geçen sene ortalama 200, 300 kilo sazan gelmesi gerekirken bu yıl 10 kilo, 5 kilo geliyor."dedi.

Kaplan vatandaşa cazip gelen balık türlerinin, hamsi, isravit, çukra levrek, somon, alabalık olduğuna değinerek, "Zaten Adıyaman’ın tükettiği birkaç çaşit balık var onların hepside alışkın olduğu için o tür çeşitleri tüketiyorlar. 7’den 70’e herkese balık yemeyi tavsiye ederiz, sağlıklı bir ürün kimseye bir yan etkisi yok, zararı yok faydası var. Herkesin de tüketmesini isteriz, bazı çocuklar kokudan dolayı yemiyorlar ama ailelerinin yedirmelerini isteriz tabi, sağlık bakımından bugün varız, yarın yokuz ama bu nesil tükenmesin, devam etsin."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha