Işıldak açıklamasında, “Kenevir ekimine izin verilen komşumuz Malatya’nın da içerisinde bulunduğu 19 il arasında Adıyaman’ın bulunmamasının ve sulamada kullanılan elektrik bedeli yüksekliğinin ilimiz ekonomisine zarar vereceğini 13.2.2019 tarihli basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaşmış, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin’in 30 Ekim 2018 tarihli basına çıklamasında ifade ettiği; “Komşu illerimizde ne varsa Adıyaman’da da olacaktır.”Sözleri ışığında ilimizde de kenevir ekimine izin verilmesi dileğinde bulunmuştuk.

Aradan geçen bir yıldan fazla zaman içerisinde her iki konu ile ilgili maalesef hiçbir olumlu gelişme görülmemesinin yanında Adıyaman’ın sorunlarınada duyarlılığı ile bilinen MHP Gaziantep Milletvekili Dr. Ali Muhittin Taşdoğan’ın 7/8551 sayılı soru önergesine, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 22.6.2020 tarihli cevabında; 1990 yılında tespit edilen 19 ile bir ekleme yapılmadığı belirtilerek, “Adıyaman ilinin izinli kenevir yetiştirilecek iller kapsamına alınmasına ilişkin talebi, kenevir üretim alanlarına yönelik yürütülen değerlendirme çalışmalarında dikkate alınacaktır.” Denildiği basında yer almıştır.

Ancak aynı cevap içeriğinde, Adıyaman iklimi ve toprağının“kenevir adaptasyonuna” uygun olmadığı ve çiftçilerin şimdiye kadar kenevir ekimi yapmadığından tecrübe sahibi olmadığı da ifade edilmiştir. Bu ifadelerden, ileride 19 ile ekleme yapılsa bile ilimizin eklenmeyeceği şimdiden anlaşılmakta, çiftçimizin tütün ekimi de zaten sıkıntılı olduğundan “Yoksulluğumuzun nedeni yoksulluktur.” kısır döngüsü içerisinde bu açıdan da uzun yıllar daha dört tarafı büyükşehirlerle çevrili küçükşehir kalacağımız ortaya çıkmaktadır. 280.000 hektar olan tarım alanımızın şu anda %18’i sulanmakta olup yapımı devam eden gölet ve barajların ileriki yıllarda tamamlanması halinde bu oran %36’ya yükselecek olsa da geri kalan %64’ünün yine kıraç kalacağı gerçeğini göz önüne aldığımızda, otomotiv, tekstil, mobilya, beslenme ve kâğıt gibi sektörlerde kullanılan kenevir ekimine şimdiden izin verilmesinin önemi daha iyi görülmektedir. 

Konuyu TBMM’ne taşıyarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın acı da olsa bu tespitleriyle yüzleşmemizi sağlayan Milletvekili Taşdoğan’a teşekkür ediyor, ilimize yeni atanan Valimiz Mahmut Çuhadar’a başarı dileklerimizle birlikte Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları, beş milletvekilimiz vekonunun diğer paydaşlarıyla birlikte sorunun çözümü için bir yol haritası belirleyerek kamuoyunu bilgilendirmelerini temenni ediyoruz. Saygılarımızla…” dedi.

Editör: Adıyaman Haber