Başkan Işık, koronavirüsün tüm dünyayı etkilediğini ve Türkiye’de yayılım gösterdiğini bu süreçte karantina uygulamasının Türk Ceza Kanu'nun 195. maddesi gereği cezai yaptırım olarak 2 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası bulunduğunu aktardı.

-"ÖNLEM, YAPTIRIMA BAKILMAKSIZIN BİREYSEL OLARAK ALINMALIDIR"

Işık, vatandaşların karantinanın cezai yaptırımlarını bir tarafa bırakıp kendilerini ve etrafında bulunan insanları düşünmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere bir virüs vakası bütün dünyayı sarmış durumda bunun ile ilgili yaklaşık 182 ülkede bu vaka rastlanmakta Çin’den başlayıp bütün dünyaya yayılan bu vaka maalesef ülkemize de sıçramıştır. Bunun ile ilgili sağlık bakanlığımız ve ilgililer çok güzel bir süreç yürütmüşlerdir. Bu süreçte gerekli tedbirler alınmıştır ancak bu tedbirlerin alınması birazda vatandaşlarımıza bağlıdır. Öncelikle yaptırım olmaksızın tüm vatandaşlarımız kendi aileleri, çocukları bunların sağlıklarıyla ilgili önlemleri bireysel olarak herkesin alması gerekiyor.

Yaptırım gücü elbette ki bunun ile ilgili var. Türk ceza kanunun madde 195’de salgın hastalıklarla ilgili ve karantinaya alınan yerlerle ilgili bu karantinaya alınan bölgeleri işgal eden ve uymayan kişilere 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası görülmektedir. Fakat dediğim gibi Türk ceza kanunu bunu düzenlerken toplumdaki yaşayan hastalık sahibi olmayan diğer insanlarında önleyici tedbirler bakımından, hastalıklara ve bulaşıcı, öldürücü hastalıklara yakalanmamaları için bu önlemleri almıştır. Önlem bu, yaptırıma bakılmaksınız bireysel olarak alınmalıdır, diye düşünüyoruz. Bu bir vakadır sonuç itibariyle sadece ülkemizde değil bütün dünyada vardır. İnşallah temenni ederiz ki, kimsenin hem bu cezayı ihmal etmeden hem de bu kuralı ihlal etmeden gerekli kurallara liyakat ederler ve kazasız belasız toplum olarak hep beraber bu beladan üstesinden geliriz inşallah."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha