İçişleri Bakanlığı'nın bilgilendirme, tutum ve davranış değiştirme gibi temel hedefleri bulunan program ile her ay farklı bir konuda olmak üzere toplam 12 konu üzerine vurgu yapılması planlanmakta olup; aralık ayının ana teması "Bina Güvenliği" olarak belirledi.  
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile uyarı olarak yapılan açıklamada, yapısal olmayan risklerin de değerlendirilmesinin önemini vurgulayan AFAD, yaşam alanlarında yapılacak tehlike avı ile can ve mal kayıplarının azaltılabileceğini hatırlattı. 
Bu ayın teması ile AFAD, afetlere karşı güvenli binada oturma ve çalışma çağrısı yaptığı belirtilerek, afet olduğunda binanın sağlam olması; büyüklüğü, manzarası ve konumu gibi ikincil özelliklerden çok daha hayati olduğu açıklandı.
-"YAPI VE İSKAN RUHSATI, BİNANIN SAĞLAMLIĞINDA ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE"
Vatandaşların, ev ve işyerlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve halk arasında iskan ruhsatı olarak bilinen yapı kullanma izin belgesinin bulunduğunu teyit etmesi büyük önem arz ettiği belirtilerek, "İnşasından sonra binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarını etkileyebilecek, kolon kesilmesi vb. yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmek, hayati konular arasında bulunuyor. Bu nedenle vatandaşlar, buna benzer bir yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını soruşturmalıdır." denildi
-"ÇEVREDEKİ KAÇAK YAPILARA DİKKAT"
Bir binanın çevresinde bulunan yapıların, o binanın afetlere dayanıklı olmasında etkili olduğuna işaret eden açıklamada, binanın ön, arka ve yan cephelerinde bulunan kaçak yapılar, özellikle deprem esnasında o binanın dayanıklılığını olumsuz etkilediği vurgulandı.
Bu nedenle vatandaşların mümkünse binalarının çevresinde kaçak yapı bulunup bulunmadığını öğrenmesi de önem arz ettiği bildirildi.
-"BİNANIN SAĞLAMLIĞI ŞÜPHELİYSE TEST YAPTIRILMALI"
Açıklamada, vatandaşların evlerinin ve işyerlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değilse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalarına dikkat çekerek, "Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce bina, depreme karşı güçlendirmeli ya da kentsel dönüşüm ile yenilenmelidir.
Ülkemizde meydana gelen depremlerde yaralanmaların yüzde 50'den fazlası, can kayıplarının ise yüzde 3'ü yapısal olmayan risklerden kaynaklanıyor."şeklinde ifade edildi.
-"YAPISAL OLMAYAN TEHLİKELERİ ORTADAN KALDIRMA; TEHLİKE AVI"
Yaşam alanlarında bu tehlikeleri ortadan kaldırmanın yolunun ise tehlike avından geçtiği Tehlike Avı sürecinde, riskli eşyaların konumlarının değiştirilmesi, eşyaların doğru bir şekilde sabitlenmesi gibi küçük önlemlerin büyük kayıpları engellediği kaydedildi.
 Aile ile birlikte yapabilecek Tehlike Avı'nın 3 basamaktan oluştuğu belirtilerek, şu şekilde sıralandı:
"Bunlar şu şekilde tespit et: Evinizde ya da işyerinizde deprem anında size yaralayabilecek hatta hayatınıza mal olabilecek eşyaların listesini çıkarmalısınız. Riskleri Tanımla: Listelediğiniz eşyaların size nasıl zarar verebileceğini bir iki kelimeyle ilgili eşyanın yanına yazıyorsunuz. Tehlikeyi Gider: Listelediğiniz eşyaların riskine göre yerini değiştirin, miktarını azaltın veya bu eşyaları sabitleyin. Hangi yöntemi/yöntemleri seçeceğiniz riskinize göre değişecektir."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha