Başkan Duranay, "Ticaret Bakanlığınca, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek desteklere ilişkin başvurular, e- Devlet üzerinden alınacak."dedi.

Duranay, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığınca yayınlanan bir destek programının olduğunu belirterek, "Büyükşehirlerde bin lira, ocak şubat mart dahil olmak üzere üçer bin lira destek paketi açıklandı. Birde kira desteği de yine büyükşehirlerde 750 TL üç ay boyunca normal şehirlerde de 500 TL tutarında bir yardımda bulunulacak."diye ifade etti.

Desteğin bu hafta içerisinde e-internet üzerinden yapılacağına işaret eden Duranay, şöyle devam etti:

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, desteklerden 22 Aralık 2020 tarihli ve Cumhurbaşkanı Kararı gereği yürürlüğe konulan, 24 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ" kapsamında belirlenen şartları taşıdığı tespit edilen başvuru sahipleri faydalanacak.

Başvurular yalnızca e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacak. Destek başvuruları 10 gün süreyle (8 Ocak 2021 Cuma gününe kadar) devam edecek. Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için başvurular, T.C. Kimlik Numarasının son hanesine göre alınacak.

Başvurular şu şekilde yapılabilecek:

"T.C. Kimlik Numarasının son hanesi '0' olan vatandaşlar 30 Aralık 2020 Çarşamba, '2' olan vatandaşlar 31 Aralık 2020 Perşembe, '4' olan vatandaşlar 1 Ocak 2021 Cuma, '6' olan vatandaşlar 2 Ocak 2021 Cumartesi, '8' olan vatandaşlar 3 Ocak 2021 Pazar günü başvurabilecek. 4-8 Ocak 2021 tarihleri arasında da tüm vatandaşlar başvuruda bulunabilecek."

Başvuru sonuçları destek başvuruları tamamlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresinden açıklanacak.

Başvuru süreci sonrası yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahiplerine yapılacak ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak tarihte başvuru esnasında verilen banka hesap numaralarına otomatik aktarılacak. Başvuruya ilişkin tüm süreçler turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet Kapısı aracılığı ile yürütülecek.​​​​​​

Desteğin bir nebze de olsa küçük esnafa sanatkara katkı sağlayacağını belirten Duranay, "Bir yıldır devam eden koronavirüs salgını nedeniyle küçük esnaf sanatkarımız gerçekten çok mağdur oldu, dolayısıyla mağdur olunca esnafımız perişan halde sizde görüyorsunuz. İnşallah bu koronavirüs bir an önce biterde herkes evine ekmek götürür. Bu destekten yararlanacak esnafımız için Ticaret Bakanlığı tarafından kodlar belirlendi.İnternet üzerinden müracaat ettiği zaman o sektör belirlenmiş, bu şekildeki tüm mükelleflerimiz dahil bu yardımdan yararlanacak. Bu kapsamda yardım alabilecek esnafımız, basit usuldeki esnafımız, alacak diğer esnafımızda mağdur olan tüm esnaf, sanatkarımız yararlanacak."dedi.

Pandemiden dolayı tüm sektörler etkilendiğini aktaran Duranay, "Öğrenci servisleri kooperatiflerimiz, şehir içi çalışan minibüslerimiz, kıraathaneler, hizmet sektörü dolayısıyla küçük esnaf sektörün tamamı zarar gördü. Pandemi kimlere yaradı? internet sitelerine yaradı. Evden internet sitesinden alışveriş yapıldı. Öyle olunca da küçük esnaf oradan da darbe yemiş oldu. O yüzden esnafımız perişan durumda, böyle devam ederse gerçekten kirasını ödeyemiyor, geçimini sağlayamıyor."diye ifade etti.

Duranay, tüm esnafın kredi kullandığını esnaf kefaret kredi kooperatif aracılığıyla da 6 ay ertelendiğinin altını çizerek, "Ama yine günü geldi bunun bir daha ertelenmesi gerekiyor yoksa krediyi krediyle kapatmaya çalışırken bile zorluk çekiyor. Bu krediler ertelenmezse esnafımız zor durumda kalacak. Kredilerin de en az 6 ay daha uzatılması gerekiyor.Tabi yapılandırma oldu, Bağ-Kur, SGK yapılandırmaları oldu, bu yapılandırmadan yararlanmak isteyen esnafımız yararlanamıyor, yapılandırdığı zaman hem mevcut primini yapılandırıyor hem de taksitlendirdiği eski borcunu ödemek zorunda kalıyor, dolayısıyla işi kırık oldu için esnafımız yararlanamadı."şeklinde ifade etti.

"Can suyu adı altında esnafımıza biraz daha destek çıkılması gerekiyor"

Duranay, esnafa can suyu adı altında biraz daha destek çıkılması gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"Yoksa biliyorsunuz, yıllardan beri bu zincir marketlerin şehirlere dağılmasıyla AVM’lerin açılmasıyla bu internet satışlarının gelişmesiyle esnaf zor durumda kaldı. Bunu devlet göz önüne alarak bu küçük esnaflara destek çıkması gerekiyor yoksa esnafların sayısı azımsanacak kadar az değil. Esnafın işi kırılınca dengeler bozuluyor. Bu esnafımızın eski kültürünü yaşatmak gerekiyor, mahallede temizliğini yapan herkesin cebinde üç beş tane kart var ama esnafımızda hala kara defter var. Veresiye verir bu şekilde ekonomiye de destek olur bu anlamda da esnaf biterse zor durumda kalmış olur. Yerel esnaftan alışverişlerimizi yapmamız gerekiyor."

"Perakende dediğimiz yasanın çıkması gerekiyor"

Esnafın kendisinin yenilemesi gerektiğine dikkat çeken Duranay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ticaret Bakanlığımız internet satışlarını yapabilmeleri için  yöresel ürünleri pazarlama konusunda PTT ile bir anlaşma yaptı. Bu işlere insanlar yöneldi biz oturup biz müşteri beklersek bu tabi bizi geriye götürür, yeniliğe ayak uydurmamız lazım, tabi bu işler ticaretin şekli değiştiği için bizim kendimizi yenilememiz gerekiyor. Dolaşın bakın hepsi zorluk içinde. Yenilenme derken bunun devlet tarafından bu esnafa bir nebze de olsa yasal düzenleme gerekiyor bu perakende dediğimiz yasanın çıkması gerekiyor bu yöntem ile koruyabiliriz. Yoksa git gide bu esnaf ve sanatkar durumu perişan."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha