Medeniyet Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan oldu. Prof. Dr. İsmail Aydoğan'ı Adıyaman'da ağırlamaktan onur duyduklarını dile getiren Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, bu sohbetlerin Adıyaman'a, eğitim sorunlarının tespiti  hususunda ufuk açıcı ve çözüm odaklı yeni yaklaşımlar açtığını belirterek "Sendikamızın akademik ve kültürel hizmetleri devam edecektir. Üyelerimiz için çalışıyoruz. Üyelerimizin hem akademik hem kültürel zenginliğine katkı sunmak  için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz " dedi.

"EĞİTİM PARADİGMAMIZIN KİMLİKSİZLİĞİ"

"Eğitimde Paradigma Sorunu ve Kültür Temelli Eğitim" temasıyla gerçekleştirilen sohbette,  Prof. Dr. İsmail Aydoğan, Tanzimat'tan günümüze benimsenen yaklaşımları dile getirerek "Bugün öğretmenler, öğrenciler ve yöneticiler kendine ait olmayan bir resmin pazılını yapmaya çalışmakta, amaçsız bir çalışmanın içine sürüklenmektedirler. Elbette bu amaçsızlık ne öğretmenin ne öğrencinin ne de yöneticinin suçudur. Bu durum eğitim paradigmamızın kimliksizliğindendir" dedi.

"EĞİTİM PARADİGMAMIZA KİMLİK KAZANDIRMALIYIZ" 

Eğitim paradigmamıza bir kimlik kazandırılması gerektiğini söyleyen Aydoğan, bu kimliğin kendi öz değerlerimize dönmekle mümkün olacağını, beslenme kaynağı değerler sistemi olan bir eğitim sisteminin, hem yetiştirilen nesle hem kurumsal yapıya kişilik ve karakter kazandıracağını söyledi. "Türkiye kadim bir geleneğin devamı olarak eğitim isteminde özgün olabilir. Ne çağcıl gelişmelere kapılıp gitmek ne de onlara yüz çevirmek kadim geleneğimizin düsturu değildir" ifadelerini kullanan Aydoğan "Bir pergel metaforu ile bir ucu kendi geleneğinde sabit; diğer ucuyla etrafını inceleyen, anlatan, öğreten bir eğitim sistemi kurabiliriz. Böylece, bu sistemde öğrenci bir kimlik kazanır ve özgün olur; öğretmen hayatı ve insanı gelenek paradigmasına göre kurgular; yönetici sadece yasalarla değil, vicdan ve gönülle de okulu yönetir " şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMEN EĞİTİMİN EN TEMEL UNSURU" 

Prof. Dr. İsmail Aydoğan sözlerine şunları ekledi:  "Öğretmen, eğitimin en temel unsurudur. Öğretmenin merkeze alınmadığı bir eğitim sisteminin başarılı olmasını beklememelidir. Sadece öğrencinin akademik başarısını hedefleyen bugünkü müfredat, ne yazık ki hedeflediğimiz özgün yapıyı oluşturmaktan uzaktır."
Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sohbet karşılıklı soru ve cevaplarla sona erdi. 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha