5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan adımlarla kadının yarınlarının inşa edildiğini hatırlatan CHP Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Buluş, mesajında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle ülkenin geleceğine şekil verildiğini ifade etti.

“Kadınların eşit koşullarda eğitim almasını sağlayan Atamıza minnettarız”

Seçme ve seçilme hakkının elde edildiği günün 86. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına değinen Buluş, şunları dile getirdi:

"Cumhuriyetten önce kadınların seçme seçilme hakkı olmadığı gibi kadınlar köle, cariye, kuma gibi kabul edilmez bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlardı. Ancak Cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilerek kadınlarımız hem eğitim alma hakkından faydalandılar hemde ülkemizin bütün katmanlarında yer alma hakkına sahip oldular. Atatürk’ün atmış olduğu adımlarla kadınlar öğretmen, avukat, doktor, hakim, kaymakam, vali, bakan, başbakan gibi önemli görevlerde ülkemizi temsil ettiler, ve etmeye devam ediyorlar. Verilen bu hakla birlikte kadınlarımız ülkemizde her iş alanında erkeklerle eşit şekilde aynı görevleri yerine getirebiliyorlar. Bunun da tek mimari Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk’le birlikte 86 yıl önce kadınlarımıza seçme seçilme hakkı verildiği gibi bugün ülkemizde kadınların eşit koşullarda eğitim almasını sağlayan Atamıza minnettarız." 

Buluş,"Türkiye’de kadınlarımıza seçme ve seçilme yılı 1930 iken, Fransa’da 1944, Japonya’da 1945, Çin’de 1947, İsviçre’de 1971, Kuveyt’te 2005’tir. Unutulmalıdır ki; Türkiye’yi modern devletlerin ötesine taşıyan, Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden bir de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda kadınların seçme ve seçilme hakkının 86. yılı ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha