GAP Gazeteciler Birliği Kadın Komisyonu Başkanı, Kaçkar TV Kahve Tadında programı sunucusu Recebiye Çataksezer  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, başta emekçi gazeteciler olmak üzere çalışan emekçi kadınların gününü kutladı.

Çataksezer mesajında, ‘..zor ülkedir benim güzel ülkem. Hele kadın olmak çok daha zor iken ülkemde son bir yıldır dünya genelinde devam eden global koronavirüs hastalığından dolayı meydana gelen pandemi nedeniyle, şimdi daha da zor pek çok kadın evde kaldığı için daha çok şiddete uğruyor. "dedi.

"Al bayrak dalgalanıyorsa en zirvede o da kadınlarımızın eseri"

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'n kadınlara seçme seçilme hakkı, laik ve çağdaş bir özgürlüğü neredeyse tüm dünyadan önce vermesine rağmen ülke olarak hala çok gerilerde olduğumuzu vurgulayan Çataksezer, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kadına şiddet her geçen gün artmakta ve kadınlarımız haklarını savunamamakta. O kadınlarımız ki; kırda papatya, gergefte nakış olanlar, dilde türkü, adına şiir yazılanlar, yarına umut olanlar, okulda öğretmen, hastanede yaramıza merhem olanlar. Halayda zılgıt, kavgada kıvılcım olanlar. Yolda yoldaş, evde ana olanlar kadınlar, kadınlarımız hayatımızın tam ortasında olanlarımız.

Yaşlı dünya erkek ise güneş olan kadınlarımız. Analarımız, bacılarımız, kızlarımız. Hayatımızı ışıtan, can veren kan veren, el veren yön veren güneşlerimiz…8 Mart’ta öylesine, zoraki bir güncük bir gülcük ve yarım gülücük hatırlanan, gelecek 8 Mart’a kadar unutulan can yoldaşlarımız, yıldızlarımız, kadınlar. Kadınlarımız…
Ve dünya yaşamla buluştuğundan beri süregelen var olan en etkileyici ve dilimizde yanık bir türkü olan kadınlarımız.

Yıllar evvel, doksan küsur yıl önce Balkanlar’da, Çanakkale’de, 1. Dünya savaşında kağnı arabalarında, sırtlarınızda var ettiğiniz, hayat verdiğiniz, el bebek gül bebek evlatlarınız yerine vatanınıza ninniler söylediğiniz, üzerine titrediğiniz bugün al bayrak dalgalanıyorsa en zirvede o da kadınlarımızın eseri. "

"Mücadele kadını güçlendirir, güçlü kadın dünyayı özgürleştirir"

Çataksezer, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edildiğini anımsattı.

Bu olaylardan 52 yıl sonra Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonal toplantısında 8 Mart 1857'de New York'ta başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdıklarını aktaran Çataksezer, şöyle devam etti:

"Kadın hakları mücadelesinde 1975 yılı büyük özellik taşıyordu. Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Bu yılın etkinlikleri arasında, Birleşmiş Milletlerde 8 Mart günü Dünya Kadın Günü olarak kutlanmaya başladı. İki yıl sonra 1977'de, Birleşmiş Milletler genel toplantısında 8 Mart, kadın hakları ve uluslararası barış günü olarak kabul edildi.Mücadele kadını güçlendirir, güçlü kadın dünyayı özgürleştirir.

Kadınların eğitimde, sağlıkta, siyasette ve karar mekanizmalarında yapıcı bir özne olmak yerine ikincilleştirildiğine, medya ve reklam dünyasında istismar edildiğine, kültürel, siyasal, ekonomik ve ideolojik nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramaması ve dışlanmaması gerekir.Tüm bu ayrımcılıklara ve kadın hakları ihlallerine 'dur' demek hepimizin vazifesi, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır

Toplumların gelişmesinde, yeni nesillerin yetiştirilmesinde rol oynayan, hayatın her aşamasında üretirken fark yaratarak 'Kadın eli değmeli.' dedirten kadınlarımızın gününü kutlarken minnettarlığımızı dile getirmeyi unutmamalıyız. Kadın ya da erkek, yaşamın ortakları olarak bizler ülkemiz ve geleceğimiz için hep birlikte çalışmaktayız."

"Kadın gazetecilerin SSK primi yüzde 50 indirimli olmalı"

"Basın iş kolunda 212 sayılı yasaya tabi çalışan gazeteci kadınların SSK primlerinde yüzde 50 indirim olmalı" diyen Çataksezer, mesajını şöyle tamamladı:

Kadın gazeteci çalıştırılması ve şartlarının cazip hale getirilmesi lazım. Kadına şiddetin olmadığı, kadın-erkek eşitliliği kavramının tartışılmadığı, kadınlarımızın ekonomide, siyasette ve sosyal hayatta katılımlarının en üst düzeyde olduğu bir Türkiye temennisiyle, başta kınalı kuzularını toprağa veren şehit annelerimizin ve tüm kadınların günü kutlu olsun."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha