Kesmetepe  Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz, kadınların toplumdaki yerinin ön plana çıkarılması adına anlamlı bir çalışmaya imza attı.

Özellikle verimli toprakları olan Çakırhüyük ve Kesmetepe Beldesinde kadınların ürettikleri ürünlerin Türkiye’ye açılmasının önünü açmak adına Besnili kadınlar kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifinin (BESKA) kurulmasına öncülük eden Başkan Yılmaz, göreve geldikleri günden bugüne konu üzerinde hassasiyetle durduklarını dile getirdi.

Aralarında Başkan Ali Yılmaz’ın eşinin de bulunduğu 7 kurucu üyesiyle faaliyetlerine başlayan kooperatif ilk siparişlerini de aldı. Kadınların ürettikleri Besni’ye mal olmuş üzüm, pekmez, salça, pul biber gibi ürünler BESKA sayesinde Türkiye’nin birçok yerine pazarlanacak.

Kooperatifin kurulması için büyük emekler ve fedakarlıklar gösterdiklerini dile getiren Başkan Yılmaz, kendi şahsına ait olan 75 dönümlük bir tarlayı da kooperatifin hizmetine sunduğunu kaydetti.

"Birlik olunca neleri başarabileceklerini göstermek istedik"

BESKA’nın kuruluşu ve kadınların birlik olunca neleri başarabilecekleri konusunda açıklama yapan Kesmetepe Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz şunları söyledi;

"Biz belediye başkanlığına ilk geldiğimiz günden bugüne bir kadın kalkınma ve dayanışma kooperatifini kuralım diye çabalıyorduk. Biz çünkü bilhassa partimizin toplantılarına gittiğimizde sürekli olarak kadınları ön plana çıkaracak bir kuruluşun faaliyete geçirilmesi gerektiğinin üzerinde duruyorduk. Kooperatif de bunların en önünde olanı. 
Malum bizim Keysun ovası Çukurova gibi, yani her şeyin yetiştirildiği ve üretildiği bir yer ve biz her şeyin organiğini bulabiliyoruz, istedik ki mesela bu bulduğumuz ürünleri Türkiye’ye de taşıyalım onlarda bilsin. Bu konuda üreten insanlar bir yere gelebilsin, onlara maddi ve manevi bir destek verebilelim, birlikte olunca neleri başarabileceklerini görsünler diye böyle bir kuruluşun önünü açmaya çalıştık. Bizde buna öncülük yaptık. Mesela ben şahsım olarak bu kooperatife 75 dönüm bir tarla verdim. Şuan mercimek ekimi yapıyorlar, yerini hazırladık. Kendim traktörle sürdüm. Yani kendi şahsi tarlamı belediyenin hizmetine sundum. Bu süreçte Tunceli Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Maçoğlu ile de görüştük, halada görüşüyoruz. Bu kurulum aşamasında bizlere yardımcı da oldular sağ olsunlar.  Biz burada ürettiğimiz mercimekleri Kooperatif adına Ovacık’a devredeceğiz. Yani belli bir süre oraya çalışacağız.” diye konuştu. 

"Gayemiz onların ürettiklerini bir yerlere getirebilmek"

Kooperatifin şuan 7 kurucu üyesiyle çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yine bu süreçte CHP’li belediye başkanları da bizlere desteklerini ilettiler. Yine bizim kardeş belediye olduğumuz Yenişehir Belediyesinin de kurmuş olduğu bir Kooperatif var. Onlarda nar ekşisi üreteceklermiş, malum bizim burada nar ekşisi üretiliyor zaten eğer kıstaslar birbirini tutarsa aracı olacağız ve buradaki ürettiğimiz malları Yenişehir’deki belediyemize satışını gerçekleştireceğiz. Amacımız kadınların toplumdaki var oluş değerlerini yükseltmek ve artırmak. Kadın üretkendir. Tarihte de hep böyle olmuştur, kadın doğuran ve üretendir. Bizimde gayemiz onların çabalayarak ürettiklerini bir yerlere vardırabilmek. 

Tabi bu oluşumun öncülüğünü bizzat ben yaptım. Prosedürleri İstanbul’da ayarlandı. Şuan Ovacık’a salça göndereceğiz mesela bir tona yakın bizden salça istediler. Şuan bunların paketlemesi falan yapılıyor. Zaten ağırlıklı çalışmalarımız kuru domates, pul biber, salça, pekmez, üzüm Besni’ye mal olmuş ürünleri önce Türkiye’ye ardından da dünyaya açmak istiyoruz. 

Kadın kooperatifi çok üzerinde durulan bir konu, hatta Besni’de bir kadın kooperatifi kurulmaya çalışılıyor. Onlardan önce kurabildiğim için çok mutluyum. Yani kurulmasına yardımcı da olduk maddi, manevi destek de verdik vermeye de devam edeceğiz. Benim eşim de kooperatife üye, gerekli desteklerimizi vererek kadınlarımızı bir yerlere getirmeye çalışacağız. Şuan kooperatifimiz bizim öncülüğümüzde 7 kurucu üyesiyle çalışmalarına başladı. Beldemize, ilçemize ve ülkemize hayırlı olsun."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha