Adıyaman'ın tescilli ürünleri arasında yer alan ve "peygamber üzümü" olarak da bilinen Besni üzümü Çorak köyünde hasat edildi.

Üzüm hasadına,Kaymakam Bedirhan İmamoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Barış Kara, Emniyet Müdürü Metin Cebeci, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür V. Hatice Alpaslan, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, İlçe Özel İdare Müdür Vekili Ahmet Tanrıkolu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa Bulam ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan katıldı.

Besni  üzümü hakkında bilgi veren Kaymakam İmamoğlu, şu ifadelere yer verdi:

Bağ makasıyla tiyeklerden kesilen üzüm, tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor. Sağlam olan üzümler, potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor. Zahmetli üretim aşamasında tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği "peygamber üzümü" için olgunlaşmasından, kurutularak sofralara ulaşmasına kadar bir haftalık emek gerekiyor.

İlçemizde yaklaşık 29 üzüm çeşidi bulunuyor. Çorak köyümüzde bulunan bağlarda kurutmalık özelliği olan üzümler yetiştirilmekte. Vatandaşlarımız bağlarda tiyeklerden kestikleri 'peygamber üzümü'nü kurutup pazarlarda satışını gerçekleştirmekte. 31 bin dönüm alanda yetiştirilen üzümün yaklaşık 5-6 bini Besni üzümüdür. Bu üzümün tamamı organiktir, çiftçilerimiz sertifikalıdır."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha