"Çubukla ölçme yöntemi tarihe karışacak"

Tip 1 diyabet hastası çocukların ve ailelerinin yaşadıkları acıyı hatırlatan Adıyaman Genç Diyabetliler Derneği Başkanı Ramazan Yavuz, yaptığı açıklamasında, sensör ve pompa uygulamasının Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın atacağı adımlardan sonra kan şekerinin çubukla ölçülme yönteminin tarihe karışacağını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı ile SGK Genel Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulunan Başkan Yavuz, hastaların yaşadığı sıkıntılara değinerek, şunları kaydetti:

“Tip 1 diyabet hastası çocuklar ve aileler olarak hastaların günde en az 8 kez parmaklarının delinerek kan şekeri ölçümü yapılmasına artık “dur” denilmesini istiyoruz. Cildin üzerine yapıştırılan bir sensör ile verileri özel bir cihaza yada cep telefonuna aktaran sistem Tip 1 diyabetli çocuklar ve aileler için önemli bir gelişmedir. Tip 1 diyabetli çocukların parmaklarını günde en az 8-10 kez delmek, gecenin yarısında onu uyandırıp parmağından kan alarak glikozu ölçmek oldukça zor bir durum. Bu durum ailelerde ve çocuklarda büyük sorun yaşanmasına neden oluyor.

Oysa bu sensör sisteminde herhangi bir parmaktan doğrulama gerektirmeden 5 dakikada bir yani günde 288 kez vücuttaki glikoz miktarı ölçülüyor ve bu veriler cihaza aktarılıyor. Aynı zamanda cihaz 24 saatlik verileri gösterdiği için takip işlemi çok kolaylaşıyor. Bu işlemle birlikteglikozun yükselmesi ve düşmesi durumunda sistem alarm verdiği için hastaya çok çabuk müdahale edilebiliniyor."

"Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 200 bin çocuk diyabetli"

Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 200 bin çocuğun diyabetli olduğunu söyleyen Yavuz, "Bu sistemlerin maliyeti gelişmişliklerine ve özelliklerine göre ayda bin ila bin 800 TL arasında değişiyor. Bu cihazın ödemesinin devlet tarafından karşılanması için Sağlık Bakanlığı ile SGK Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından adım atılmasını bekliyoruz. Bizlerde artık çocuklarımızın parmaklarının delinerek yapılan işlemlerin yapılamamasını istiyoruz. Çocuklarımızda artık akranlarıyla birlikte oyun oynayacağı günleri iple çekiyorlar. Sensör ve pompalı cihazın kullanımının artmasıyla birlikte artık çocuklarımız hayata pozitif yönde bakacaklar.

Çünkü sokağa çıkan her çocuk “Acaba kan şekerim düşecek mi?” endişesi içerisinde. Bu sebeple devlet büyüklerimize seslenerek, bu cihazın alımının yapılması için gerekli resmi işlemlerin hızlandırılması gerektiğini bir daha hatırlatıyoruz. Bu cihazın bedelinin devlet tarafından karşılanması halinde hem diyabetli çocukların hemde ailelerinin yüzleri gülecektir.” diye konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha