Yenilik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Karakuş, 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildiğini anımsattı.

5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlandığı ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi, söz sahibi olmaları, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda eşit fırsat olanaklarından faydalanmaları çok büyük önem taşımaktadır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması, 1930’larda, Türk kadının siyasi haklarının kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder.

Bizler Yenilik Partisi olarak atamızın çizmiş olduğu bu yolda ilerleyerek, kurmuş olduğumuz partimizde yüzde 50 kadın yuzde 50 erkek eşitliği sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca yönetimde  kadınlarımıza  yüzde 65 varan   bir rekorla yer verilmiştir. Kadınlarımız bizim için çok degerlidir ve onlar olmadan bir ülkenin, geleceğini çizmek ona yön vermek imkansızdır.Çünkü Atatürk yeni neslin yetişmesi ve eğitiminde birinci rol oynayan Türk toplumunda Türk kadınına çok önem vermiştir. Özellikle hukuk alanında kadınlara geniş haklar tanınmıştır." 

Atatürk,'ün 1923 yılında "şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz kadının eseridir"şeklindeki ifadesini anımsatan Karkuş, "Ya da toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur.’’ demiştir. Bu vesileyle toplumumuzun temel taşı ve olmazsa olmazı olan kadınlarımızın bu özel gününü kutlar ve toplumun her kesiminde, kadınlarımızın hakettiği değeri görmesini dilerim."dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha