Şoför esnafının mağduriyeti katlanıyor

Besni Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mitat Songur, yaptığı açıklamada, Kovid-19'a karşı alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen meslek kollarından birisinin de servis taşımacılığı yapanlar olduğuna dikkati çekti. 

Okul servis taşımacılığının 16 Mart'tan itibaren tamamen durduğuna işaret eden Songur, şöyle devam etti:

"Pek çok kurum ve kuruluşun esnek çalışma sistemine geçmesi nedeniyle personel servis taşımacılığı durma noktasına gelmiştir. Çalışmadıkları dönem boyunca hiçbir gelir elde edemedikleri gibi, 2019-2020 öğretim yılının ikinci döneminin büyük bir kısmında da faaliyette bulunamadıkları için önceden peşin alınan ücretler de iade edilmiştir. Son alınan kararla bu yıl ise sadece ocak, şubat ve mart aylarında bin liralık bir destek verilecek ama bu destek esnafımız için çare olmuyor. Bu konuda daha somut adımlar atılmasını bekliyoruz.” şeklinde ifade etti.

"Açıklanan destek paketi çare olmuyor"

Salgın nedeniyle okulların uzaktan eğitime, işyerlerinin ise evden çalışmaya geçmesiyle servisler adeta çürümeye terk edildiğini dile getiren Songur, şoförlerin 9 aydır çalışamadıklarını belirterek yaşanılan mağduriyetin katlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bin liralık desteğin aylık giderleri karşılamayacağını vurgulayan Songur; “Çalışmayan araçlarımızın aylık iki bin 500 ile üç bin lira gideri oluyor. Bu verilecek para bize can suyu olmaz. Talebimiz vergilerin sigortaların ertelenmesi.” diye konuştu. 

Songur, şoför esnafının alım gücünün düştüğünü, günlük temel ihtiyaçlara ulaşabilmeleri için yardıma ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Servis taşımacılığı yapan esnafımızın başka bir gelir kaynağı yoktur. Esnafımıza salgın nedeniyle tedbirlerin uygulandığı sürede acilen yardımda bulunulması gerekmektedir. KDV, muhtasar, gelir vergisi gibi borçların ertelenmesi, trafik sigortalarının çalışılmayan sürede tahsil edilmemesi, taşımalı eğitim kapsamında çalışan esnafa ücretlerinin ödenmesi, karar pulu ve damga vergisinin iadesi, kredi verme koşullarının esnafımız lehine iyileştirilmesi, ödeme zamanı gelmemiş borçlar için SGK’nin 'borcu yoktur' yazısı vermesi gibi konularda destek bekliyoruz. Bunun yanı sıra normal taşıma yapan şoför esnafımız da mağdur. Onlarda yüzde elli kapasiteyle çalışıyor. Bu da araçlarının mazot parasını ancak karşılıyor. Şoför esnaflarımızın mağduriyetlerinin daha da artmaması için devletimizden çözüm önerileri bekliyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha