"Dünyada her yıl 700 bin kişi antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor"

"Başkan Öztürk, “Bugün dünyada her yıl 700 bin kişi antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor, yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi engellenemezse birçok insan antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybedecek."dedi.

Etkinlikler kapsamında akılcı antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğini belirten Öztürk, antibiyotiklerin modern tıbbın temel taşı olduğunu söyledi.

Öztürk, hayvan sağlığı ve refahının sağlanması için antibiyotiklerin varlığının ve kullanımının önemine dikkat çekerek,"Veteriner hekimler insan sağlığını, hayvan sağlığını, zoonotik hastalıklar ve gıda güvenliği açısından korumakla sorumludur."dedi.

Antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığında sürekli kullanımı ve kötüye kullanılması, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve yayılmasına neden olarak iki ana sorunu tetiklediğine işaret eden Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bunlar, antibiyotik kalıntısı içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda insan vücudundaki bakteriler antibiyotiklere direnç geliştirmesi.Hayvanlarda bakteriyel hastalıklara karşı bilinçsiz olarak kullanılan antibiyotiklere karşı direncin geliştirilmesi ve bu dirençli bakterilerin insanlara bulaşması. 

Bugün antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar nedeniyle yılda 700 bin kişi hayatını kaybediyor, yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemezse ve 2050 yılında direnç gelişimi engellenemezse 10 milyon kişinin antibiyotik direncinden öleceği bildiriliyor. Dünyada bilinçsiz antibiyotik kullanımının maliyeti 100 trilyon dolar."

Öztürk, bilim adamlarının en basit mikrobiyal hastalık tedavisinin bile önlem alınmadığı takdirde gelecekte çok zor olacağından endişe duyduklarını söyledi.

"Antibiyotik direnci, tüm dünya ülkelerinin (WHO) ortak sorunudur" diyen Öztürk,şunları kaydetti:

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Dünya Veteriner Birliği (WVA) ve Avrupa Veteriner Hekimliği Federasyonu (FVA). Veteriner hekimlikte kullanılan ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin bilinçli kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle koruyucu hekimlik tedaviden daha önemlidir ve ekonomik maliyeti düşüktür. Hayvancılıkta aşılama programları, iyi bakım / besleme ve hayvan refahı koşullarının sağlanması ilaç ihtiyacını önemli ölçüde azaltır.

Antibiyotik uygulanmadan önce bakteriyel ajana karşı antibiyotik duyarlılık testleri yapılmalı ve buna göre kullanılacak ilaç belirlenmelidir. Mümkün olduğunca dar antibiyotikler tercih edilmeli, yeterli dozlarda ve en kısa sürede reçeteye göre uygulanmalıdır. Bölgedeki çeşitli bakterilerde direnç prevalansı iyi bilinmeli ve bu amaçla bilimsel araştırmalara önem verilmelidir.Bu vesile ile tüm insanların antimikrobiyal direnç konusunda duyarlı olması dileği ile Dünya AMR günü kutlu olsun."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha