GAP Gazeteciler Birliği'nin yıl sonu değerlendirme toplantısını Başkonuş Yaylasında yapıldı.

Toplantının ilk bölümünde yerel ve ulusal basının dünü bu günü konulu başlıkla yapılan konuşmalarda söz alan genel başkan vekili Hamit Özpolat, "Cemiyetimiz aktif olmakla birlikte arzu ettiğimiz düzeyde ses getiren etkinlikleri 1-2 yıldır yapamadı, 2019 yılının başarılarının ödüllendirileceği 16.GAP Oscarı ödül töreninin çok görkemli olması için bir an evvel kolları sıvamalıyız." diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Taş ise, cemiyetin üye ve yönetimi basın meslek ilkelerine dikkat gösteren, yıllarını bu meslekte eskitmiş, saçlarını sektörde ağartmış kişilerden oluştuğunu belirterek, "Baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı günümüzde önemli bir stk olarak Ülkemizin ve mesleki sorunların çözümünde öncü olmalıyız."dedi.

Genel Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar İçen'de, "Cemiyetimiz genel yönetim kurulunda 2 bayan üye var, bu sayı bir daha ki kongrede sayı olarak artırılmalı, bayan gazetecilerin pozitif ayrımcılığa tabi tutulması ve görev verilirken bayanları göz ardı etmeyelim." dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Saim Ayhan da, yerel basının adeta can çekiştiğini belirterek, "İhaleler doğrudan teminle yapılmaya çalışıldığı için gazetelerin ilan gelirlerinde önemli azalma oldu, gelir durumu desteklenmese sektörde önemli kapanmalar söz konusu, bir çok ilde gazeteler renkliden renksiz baskıya döndüler." dedi.

GAP Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ekber Kaya ise gazetecinin aklı, vicdanı, fikrinin hür olmak zorunda olduğunu söyledi.

İlk bölümde verilen ara sonrası Gazeteci-Yazar Hamza Mercanoğlu bağlamayla çaldığı türkülere gazeteciler eşlik etti.

Daha sonra, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz da, "Bizim kuşak birçok yeniliği içinde yaşayarak gördü, deklerde kasetlerde parça aranıp istek cevaplanmaya başlandığı günlerden, modern bilgisayarlılarla bütün dünyaya yayın yapma imkânı bulundu, karasal yayından digital yayına geçildiği günümüzde kâğıt gazetelerin geleceği bir 10 yıl sonra görünmüyor, o nedenle bütün gazeteler ve sektör kendini geleceğe hazırlamak zorundadır. Digital ve bilgi çağının gerisinde kalan sektörler çöpe tarihe gömüleceklerdir. Elinde bir tabletle günlük gazetelerin yayınların en net ve kesintisiz izlendiği döneme girdik ve bu yeni döneme hazır olmak zorundayız."diye konuştu.
Toplantının 2. Bölümünde , basın medya sektörünün geleceği ve dikkat edilmesi gereken hususlar başlığıyla yapılan konuşmalar sonrası Kıymaz, şunları kaydetti:

"Dünyada önemli önemli fikir hareketleri ve siyasi hareketler gazeteciler öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. İçinde yaşadığımız kenti ve ülkemizi geleceğe taşıma vazifesi vebali her ne kadar yürütmenin omuzundaysa da bu vebal yürütme kadar basınının da omuzundadır. Gazeteciler yarın ahirette yazmadığı veya menfaati gereği yüz çevırdığı konularla ilgili hesap verecektir. O nedenle ben gazeteciliği ve gazetecileri önemsiyorum.
Valiler kaymakamlar belediye başkanları ve vekiller gelir giderler fakat gazeteci her zaman görevdedir. Gazeteci ev sahibidir yani hancıdır.

Böyle kutsal bir sorumluluk altında bulunan arkadaşlarımın da, bu kutsal görev altındayken Ahlaklı dürüst ve öncü yapılarıyla memlekette parmakla gösterilen değerli kişiler olmak zorunluluğu vardır. Bu meslek içerisinde ihale para menfaat peşinde olanların, birkaç evi, birkaç arabası fazla olmuş olabilir, bu durum insana şeref katmaz, bazı şeyler parayla pulla vs ölçülmez; mesela Mehmet Akif ödünç pardösü ile İstiklal marşını okumuştur. Sizlerin saygınlığı sevgisi hiçbir makam ve para ile ölçülemez."

Değerlendirme toplantısı sonrası Başkonuş yaylasının en zirvesine çıkıldı hatıra resimleri çekildi ve doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

Toplantıya Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Mardin ve Kilis’ten çok sayıda gazeteci katıldı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha