Çin’den başlayıp, dünyanın tamamına yakınını etkisi altına alan koronavirüs salgını konusunda Adıyaman Belediyesi tarafından alınan tedbirleri değerlendirip, halka uymaları gereken kurallar hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, "Baştan itibaren söylüyoruz. Panik yok ama tedbir olacak, önlemimizi alacağız. Bu virüs bizden daha güçlü değil maalesef doğaya, doğayı tahrip ederseniz bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır. Bu tür hastalıklarla karşı karşıya geliriz bu hastalıkta yarasalardan bulaşan Çin’den, Çin’in Wuham kentinden tüm dünyaya yayılan ve Pandemi oluşturan bir maalesef ki böyle bir hastalık.”dedi.

-“ADIYAMAN’DA ŞUANA KADAR TESPİT EDİLMİŞ BİR VAKA YOK”

Adıyaman’da şuana kadar tespit edilmiş her hangi bir vakanın olmadığını kaydeden Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, "Bana iletilen her hangi bir vaka yok şuan. Dediğim gibi panik yok tedbir var. Öncelikle kendimizi koruyacağız, bu korumada ki kastımız şudur; mümkün mertebe bir birimize çok yaklaşmayacağız en az bir, 1 buçuk metre mesafede duracağız bireysel olarak sık sık elimizi yıkayacağız bu yıkama en az 20, 30 saniye sürmesi lazım iyice ovuşturarak sabunla, sabunlu olmadığı ortamlarda el dezenfektanlarını kullana biliriz bunun ile birlikte hapşırma, bir öksürme esnasında tek kullanımlık mendilleri kullana biliriz. Mendil olmadığı takdirde şöyle şu şekilde dirseğimizin içerisine öksüreceğimiz şekilde bu tür pozisyonlar alabiliriz. Bunlarla birlikte bu virüs tabi ki bağışıklık sistemi zayıf olan insanları çok daha fazla etkiler. Yaşlı olan insanları biraz daha fazla etkiliye bilir ama bu gençlerde etkilenmeyecek anlamına gelmez bu anlamda tedbiri elden bırakmamak lazım. Bu vesileyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım.  Panik yapmadan çok ciddi strese girilmemesini ve beslenmemize çok dikkat edeceğiz, proteinden zengin besinlere ağırlık vereceğiz, imkânlarımız doğrultusunda işte protein dediğimiz yoğurttur özelliklede şu ev yapımı yoğurdu özellikle önemsiyoruz. Peynirdir, süttür, yumurtadır bunları özellikle bu anlamda hem besleyici değerleri olan hem de bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerdir.” İfadelerini kullandı

-“YAŞLILARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

'Her ne kadar batı ülkeleri yaşlılarını dışlıyorlarsa biz tam tersi yaşlılarımıza sahip çıkmamız gerekiyor' diyen Başkan Kılınç, "Yaşlılarımıza sahip çıkmak ne demektir, yaşlılarımızı koruyacağız onlardan mümkün mertebe mesafemizi koruyacağız, hastalıklıysak onlara yaklaşmayacağız, beslenmelerine dikkat edeceğiz, odayı sık sık havalandıracağız tabi üşütmemek şartıyla o odaları sık sık havalandırmamız gerekiyor." dedi.

-“DOLAŞAN VİRÜS DEĞİLDİR, DOLAŞAN BİZLERİZ”

Burada dolaşan virüs değildir, dolaşan bizleriz ve o virüsü biz sağa sola götürüyoruz dolayısıyla bizim çok mecbur kalmadıkça evden dışarıya çıkmamamız gerektiğini dile getiren Belediye Başkanı Kılınç, zaruri özellikle belli yaşı geçen insanların çok zaruri olmadıkça dışarıya özellikle buradan rica ettiklerini söyledi.

Kılınç, "Kendimizi düşünmemiz zaten şart ama kendimizi düşünmüyorsak bile tüm sevdiklerimizi korumak zorundayız. Sevdiklerimizi koruya bilmek içinde önce kendimizi korumamız lazım. Dediğim gibi yakın mesafedir, beslenmedir, strestir, ha bu arada da evden çıkmayın derken de bu evden çıkmamanın dezavantajları ile birlikte avantajları da olacaktır. Bunlar neler; aile içi bağları güçlendire biliriz sosyal diyaloğumuzu daha da güçlendire biliriz. Tabi orada da mesafeyi korumak koşuluyla ortak kullanım alanlarına dikkat edeceğiz, lavabolardır, armatürlerdir, kapı kollarıdır, bunlara dikkat edeceğiz, sık sık dezenfekte edeceğiz."dedi.

-“ÇOK MECBUR KALMADIKÇA DIŞARIYA ÇIKMAYACAĞIZ”

Yerelde de biz belediye olarak bütün otobüsler sık sık dezenfekte ediliyor, toplu yaşam alanları dezenfekte edildiğini aktaran Kılınç, "Bu anlamda tüm resmi kuruluşlar bunun ile birlikte havalimanıdır, otogardır, defterdarlıktır, askerlik şubeleridir, asisttir şuan taleplerin hemen hemen hepsine karşılık vermeye çalışıyoruz ama dediğim gibi tekrar tekrar söylüyorum çok mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayacağız." ifadelerine yer verdi.

Kılınç, “Özelliklede şunu da hatırlatmakta yarar var ekstradan söylemek istiyorum. Köylerdeki vatandaşlarımız çok mecbur kalmadıkça şehre gelmesinler, çok mecbur kalmadıkça köylerinde otursunlar orada da kendi mesafelerini koruyacaklar. Zaten bir taraftan biz taziyeleri kapattık, yemekleri kaldırıyoruz. Vatandaşlarımız lütfen taziye sahiplerinin evlerini sık sık ziyaret etmesinler. Gerekirse mesajla, telefonla taziyelerini bildirsinler. O insanları rahatsız etmeyelim, onları daha da sıkıntıya sokmayalım, bu anlamda bu geçiş sürecine hassasiyetlik gösterelim.” dedi

-“OTOBÜSLERİMİZ SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA ÜCRETSİZ OLACAK”

Birde buradan tabi ki sağlık çalışanlarına hakikatten onların stresi çok daha fazla çünkü en fazla etkilenen olduklarını hatırlatan Başkan Kılınç, “Gerek Avrupa ülkelerinde, gerek Çin de, gerek İran da en fazla sağlık çalışanları etkilendi. Buradan onlara saygılarımı, sevgilerimi, hürmetlerimi sunmak istiyorum. Bu anlamda biz yerelde bugün otobüslerimizi inşallah arkadaşlarımız bugün talimat verecekler otobüslerimiz ücretsiz olacak sağlık çalışanlarımıza böyle bir düşüncemiz var. Dediğim gibi panik yapmayacağız ama tedbiri de elden bırakmayacağız ve o bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında ekstradan söyleyeceklerimiz özellikle uykumuza dikkat edeceğiz, en az 7 ile 8 saat uyku düzenimize dikkat edeceğiz. Bunun ile birlikte biraz öncede bahsettiğim gibi uyku nihayetinde bir takım mikroplara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor Toksit maddeleri atıyor ve vücut direncini arttırıyor.

-"VİRÜSÜ ADIYAMAN’A SOKMAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAMIZ LAZIM"

Virüs bizden daha güçlü değildir. Lütfen, kendinize dikkat ederseniz bu virüsü Adıyaman’a sokmamak için elimizden geleni yapmamız lazım. 'haydi, Adıyaman diyoruz hep beraber bu mücadeleyi ortaklaşa yürütmemiz gerekiyor'.diye konuştu.

Kılınç, “Biraz öncede bahsettiğim gibi bu anlamda ekonomik daralmadan dolayı esnaflarımız, vatandaşlarımızın belki bir kısmı sıkıntıya girecektir bu süreçte dayanışma içerisinde olalım. Bir birimize destek olalım, bu zor günde birlikte olmak zorundayız. Siyaset üstü düşünceyle hep beraber kardeşçe birlik içerisinde ekmeğimizi, aşımızı paylaşmakta yarar var. Birbirimize destek olmak zorundayız bunu yapmak zorundayız. Toplu alanlara gitmemek hususunda tekrar hatırlatıyorum, öncelikle hastanelere basit hastalıklardan dolayı lütfen dikkat edelim. Aile hekimlerimiz var çünkü o tür alanlar riskli alanlar giden vatandaş içinde riskli alanlar ama bu hastaneye gitmeyelim anlamına çıkmaz burada hastalığımız varsa öncelikle 1. basamakta aile hekimlerine gitmeliyiz ciddi bir şeyse zaten gideceğiz hastaneye o konuda bir sıkıntı yok ama o dengeyi iyi sağlamak gerekiyor.

 Biz bir taraftan da kadın girişim merkezleri, spor merkezleri hepsini kapattık çünkü kapatmak zorundayız. Başta da söylediğim gibi yaşlılarımıza sahip çıkacağız, evde kaldığımız müddetçe bol bol kitap okuyalım, bu entelektüel, zihinsel performansımızın arttırılması noktasında bunu yapmakta yarar var.  Evet, Haydi Adıyaman deyip, bu belayı da kazasız, belasız atlatmak niyetiyle herkesi saygıyla selamlıyorum.”şeklinde konuştu

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha