“Meclisten 5 milyona yakın nakdi yardım aldık”

Belediye Başkanı Kılınç yaptığı açıklamada, salgın sürecinde sağlıkla birlikte ciddi ekonomik yansımalar yaşandığını belirtti.

Yerel yönetim olarak salgın nedeniyle günlük hayatını sürdürmekte zorlanan vatandaşlar için ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarının altını çizen Başkan Kılınç,“ Bu dönemde tabi ki yerel yönetimler olarak elimizden  geldiğince çalışmalarımız devam ediyor.Yatırımlarımızı yapalım ama esas önemli olan günlük hayatını sürdürmekte zorluk çeken bir sürü çalışanımız var, kol kanat germemiz lazım. Aylarca dükkanları kapalı olan esnaflarımız var. Devlet öncülük yapacak ama hali vakti yerinde olan vatandaşlarımızın da yardımcı olması lazım. Bu dönem paylaşma yardımlaşma dönemi.

Bu anlamda biz sene başından beri yaklaşık 5 milyona yakın meclisten nakdi yardım aldık. Bunların bir kısmı dağıtıldı. Biz sadece bu süreç içinde vermiyoruz zaten. Çok mağdur olan vatandaşlarımız bize başvurdukları takdirde biz onlara gerekli desteği veriyoruz. Bir de bu rakam yetmez. Biz bu dönemde yasalar çerçevesinde verebileceğimiz neyse maksimum olmasını istedik.”

“10 bine yakın paket dağıttık daha da devam ediyoruz”

Sahada mağdur olan insanları tespit etmekte zorluk yaşadıklarına işaret eden Kılınç,

“Yaklaşık 10 bine yakın paket dağıttık daha da devam ediyoruz. Pandemiyle birlikte mağdur olan insanları tespit etmekte zorluk çekiyoruz. Bu konu ile ilgili bir komisyon kurmaya karar verdik. Bu şekilde hak eden vatandaşlarımızı daha kolay tespit edebileceğiz. Biz bu parayı lütuf olarak vermiyoruz. Bu para vatandaşlarımızın hakkıdır. İyilik yapıyormuş havasında değiliz. Bu anlamda meclis grubuna tüm arkadaşlarımıza muhalefet iktidar gruptaki arkadaşlarımıza tebriklerimi sunuyorum. Bu komisyon oturup konuşacağız kim mağdursa gücümüzün yettiğince yardımcı olalım istiyoruz. Temel hedef bu dönemde mağdur olan insanlara bir nebze de olsa derman olmaktır. Bu zor zamanlarda bizi diri tutan sosyal yardımlaşma gücümüzdür. Keşke bu gücümüzü başka zamanlarda da kullanabilsek. Toplumsal barış noktasında, üretim noktasında, eğitim noktasında, hayır işleri noktasında enerjimizi daha çok bu tür durumlara yönlendirebilirsek bu memleket çok daha zenginleşir, daha çok üretir.”şeklinde ifade etti. 

“Türkiye'de pazar yerlerini ilk biz birkaç ay kapattık”

“Özellikle hal esnafından fiyatların fahiş olmasıyla ilgili şikayet geldi” diyen Kılınç, “Sayın valimizle de konuştuk. Pazarcı esnafı burası pahalı olduğu için başka yerden almak istedi, kabul ettik. Daha sonra fiyatlar aşağı çekildi. Pandemi başladığında Türkiye'de ilk biz pazar yerlerini birkaç ay kapattık. Pandemi öyle bir şey ki bir tarafları kapatmanız bu işi kurtarmıyor. Pazarları kurup, birkaç yere ayırıp seyreltme kararı aldık.Biz iyi olsak çevre iller kötü olsa da gidiş gelişten dolayı değişen bir şey olmuyor.Türkiye iyi olsa da değişen bir şey olmaz, tüm dünyanın iyi olması lazım.”dedi.

Başkan Kılınç, aşılanmaların büyük kısmının daha çok zengin ülkelerde olduğunu vurgulayarak, “Fakir ülkelere de yönlenmemiz lazım. Tüm dünyayı aşılama yapmadığınız sürece bu işten kurtulmanız çok zordur.”ifadesini kullandı.

“Ulaşımda çok ciddi bedel ödüyoruz”

Ulaşım sektöründe çalışan özel firmalara da destek sağladıklarını dile getiren Başkan Kılınç, “Ulaşımda çok ciddi bedel ödüyoruz. Özellikle yoğun saatlerde araç sayısını arttırıyoruz. Diğer zamanlarda belli bir zaman dilimine yayıyoruz. Sağlık çalışanlarını hala ücretsiz taşıyoruz. Özel firmalar da ciddi anlamda sıkıntıdalar, biliyoruz. Zaman zaman onlara destek olmaya çalışıyoruz. Araç sayılarımız yeterli. Boş gidip gelmelerini önlemeye çalışıyoruz.”dedi.

“Hastane alt yapımız çok güçlü”

Türkiye genelinde son zamanlarda durumun daha iyiye doğru gitmeye başladığına dikkat çeken Başkan Kılınç, şöyle devam etti:

“2 yıl önce insanlar maskeyle dolaşacak dediğiniz zaman hiç kimse inanmazdı, bizler sadece ameliyathanelerde kullanırdık. Dolayısıyla olağanüstü süreçten geçiyoruz ve maalesef bu virüs çoğu bilim insanını da yanılttı. Yazın yavaş yavaş azalır, kışın biter diye düşünüyorduk malesef 1 yıldan fazla zaman geçti. Şu an Hindistan'da malesef insanlar sokakta vefat ediyor. Korkunç ve dramatik görüntüler var. Şu an karşımızdaki tabloya baktığımız zaman Türkiye'de son zamanlarda tekrar iyiye doğru gitmeye başladı. Bizim hastane alt yapımız çok güçlü. Bütün sağlıkçı arkadaşlarımızı canı gönülden kutluyorum. Olağanüstü mücadele verdiler. Kendi çocuklarından uzak durarak ciddi bedeller ödeyerek çalıştılar.

Adıyaman daha önce kırmızı listedeydi bu bizi çok üzdü. Orada 2 durumdan şüphelendik. İlki rakamlarımızın reel olduğunu filyasyon ekibimizin çok iyi çalıştığını bildiğimiz için biliyorduk.Taziyelerimizin evde yapılmış olması ev içi ziyaretlerin yoğun olması, bunlardan şüphelendik. Ama çok şükür son zamanlarda bugünkü rakamlarımız çok iyi. Bir ara vaka sayımız 700 civarında iken şu an otuzlarda. Şu an büyük ihtimalle mavi tablodayız. Tabi bu bizi yanıltmamalı. Bilimsel anlamda da aşının yoğun bir şekilde uygulanmadığı takdirde önümüzü görme noktasında tereddütlerimiz var. Ciddi bir aşılama olduktan sonra daha rahat konuşabiliriz. O yüzden şu an tedbirleri elden bırakmamak lazım.”

Dünyada 160 milyona yakın vaka görüldüğünü belirten Başkan Kılınç, sözlerini şöyle tamamladı:

“3 milyonun üstünde kişi de vefat etti. Türkiye'de de yaklaşık 40 binlerde kişi vefat etti. Şu an olumlu bir havadayız. Tabi bunun ekonomik psikolojik ve sağlık açısından bir sürü yansımaları var. Bu süreçte kimi sağlığından oldu, kiminin yakınları hayatını kaybetti. Daha dün 2 tane öğretmenimizi kaybettik. Yoğun bakımda tedavisi süren eşimiz dostumuz var.”

Kaynak : PHA

Kaynak: pha