Başkan Gültoplayan, bugün  9 Mayıs Dünya Çölyak Günü olması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamayla, çölyak hastalarının yaşamlarındaki zorluklara dikkati çekti.

"Çölyak tanısı alan kişiler ömür boyu içinde arpa çavdar ve buğday olan hiçbir ürünü tüketemiyorlar. Maalesef glutensiz ürünler eskiye oranla artmasına rağmen yetersizdir. Hastalar ürünleri bulamamakta, buldukları ise pahalılığından dolayı alım güçlerini aşmaktadır. Devletimizin verdiği aylık 108 ile 120 lira ile ancak bir kaç kilo glutensiz un ve bir kaç kilo glutensiz makarna alabilmektedir. Bundan dolayı maalesef hastalar diyetlerine tam olarak uyamamaktadır. Diyetlerine uyamadıkları için sağlıkları bozulmakta bu da devletimize sağlık gideri olarak yansımaktadır. Hayata bir sıfır geride başlayan çölyak hastalarının sağlıklı ve insanca yaşamaları için yetkililerin yardım ellerini uzatmalarını bekliyoruz."ifadesini kullandı.

-"ÇÖLYAK HASTALARINI ANLAMAYA ÇALIŞALIM"

Mübarek Ramazan ayında ki kazancımızın anlayabildiğimiz ölçüde olacağının altını çizen Gültoplayan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu salgın vesilesiyle gördük ve yaşadık ki tadına doyamadığımız nice nimeti yiyemez olduk. Oruç vesilesiyle arzularımızı iftar ve bayram sonrasına erteledik.15 gün sonra istediğimizi yiyip içebileceğiz. Bunun bir yıl boyu devam ettiğini düşünelim. Ne kadar da zor olurdu değil mi?Gelin hep birlikte tefekkür edip çölyak hastalarını anlamaya çalışalım. Bu ayda kazançlı çıkmak için onlara el uzatalım. Normal insanlar için çok basit olan bir istek çölyak hastaları için hayati önem arz edebiliyor. Bizim kolaylıkla ulaştığımız sıcacık Ramazan pidesine, taze ekmek ve simide onlar hasretler hem de ömrü boyunca. Çölyak hastaları için glütensiz ürünler bulabilmek çok zor ve de çok maliyetli. Bizim 2 liraya aldığımız simidi belki onlar 10 liraya alamıyor, alabilmiş olduklarını farz etsek de bu ürünler taze değil. Glütensiz unla evde bir şeyler hazırlamak da çok zor. Glutensiz un, normal una göre çok daha zor şekilleniyor ve yapımı çok uzun sürüyor. Ekmek makinesinde ufak bir ekmeğin yapımı 2-3 saat sürüyor ve bir kişiye anca yetiyor."

-"SIKINTILARIN ÇÖZÜME KAVUŞMASI İÇİN ÇÖLYAK DERNEĞİNİ KURDUK"

Gültoplayan, Adıyaman'da çölyak hastalarının sıkıntılarını dile getirmek ve bu sıkıntıların çözüme kavuşması adına 2018 yılında Adıyaman Çölyak Derneği'ni kurduklarını belirterek,

"Adıyaman'da 500'e yakın çölyak hastasını var. Bunlara ulaşarak psikolojik destek veriyoruz. Gönül ister ki maddi olarak da destek verelim. Ancak belediyemizden kiraladığımız dernek ofisimizin kirasını bile ödemekte zorlanıyoruz. Geçen dönem çölyak hastaları için belediyemiz 300 koli glütensiz gıda yardımında bulunmuş, İnşaallah bu dönemde yine yardım kolisi hazırlayak hastalarımıza ulaştıracağız. Belediyemizin bu yardımları mümkünse her ay değilse iki veya üç ayda bir yardım kolisi hazırlamasını talep ediyoruz.
 

-"EN BÜYÜK İSTEĞİMİZ GÜNLÜK, SICAK, TAZE EKMEK VE SİMİT YİYEBİLMEK"

Çölyak hastaları olarak en büyük isteğimiz günlük sıcak, taze ekmek ve simit yiyebilmektir. Bayramlar da taze baklava yemek çölyaklıların da hakkıdır. Bu konuda Belediye Başkanımız Dr.Süleyman Kılınç beyin adaylık sürecinde verdiği fırın sözünü bir an evvel hayata geçirmesini arzu ve temenni ediyoruz. Lokantalardan ve işletmelerden çölyak hastalarını düşünmelerini onlara uygun ürünleri bulundurmaların istiyoruz."ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha