Sendika binasında toplanan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Adıyaman Şubesi üyeleri, Abdullah Şevki adlı şahsın Zümrüt Apartmanı isimli kitabında tepki göstererek, sorumluları göreve davet etti.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Adıyaman Şubesi Başkanı SHU.İbrahim Halil Aydın, Abdullah Şevki adlı şahsın Zümrüt Apartmanı isimli kitabında edebiyat kurgusu kisvesi altında yer alan çocuk pornografisinin sosyal medyada ifşa olması üzerine çocuk istismarına yönelik kamuoyunda oluşan ve sosyal medya üzerinden yayılan toplumsal duyarlılığı olumlu bulduklarını belirtti.

-“ADLİ MAKAMLARIN DEVREYE GİRMESİ GEREKMEKTEDİR”

Sorumluları bir an önce göreve davet eden Aydın, şunları ifade etti:

Söz konusu tartışmlarda çoğunlukla pedofili kavramı kullanılmakta oysa sorunun pedofili tanımını aşan bir boyutta olduğu  görülmektedir. Anılan kitabın ilgili bölümünde doğrudan çocuk istismarının anlatıldığı, bunun suç olduğunun farkında olduğu anlaşılmaktadır. Yani şahsın yaptığı kurgu, estetik ve edebi kaygının sınırlarını aşarak çocukların bedensel- ruhsal bütünlüğüne zarar veren bir suçu gerçek hayatta yaşanmış ya da yaşanması istenen bir şekilde örneklemesi bakımından öncelikle TCK kapsamına giren bir çocuk istismarı sucudur. Bu nedenle öncelikle ve acil olarak adli makamların devreye girmesi gerektiği açıktır. 
Çocukların bir suç nesnesi olarak kullanılması, ister buna edebiyat densin ister sanatsal kurgu densin, hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu bir suçtur ve edebiyat kılıfı altında gizlenemez. Günümüzün en temel ve evrensel değeri olan çocuk hakları açısından, korunmaya muhtaç bir insan grubu olan çocukların bir suç nesnesi olarak kullanılması temel insanlık değerlerine bir saldırıdır.”

-"SORUMLULARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ"

Çocukların bütün evrensel değerler ve ilgili sözleşmelerde ‘öncelikli olarak korunması gerekenler’ olarak tarif edildiğini aktaran Aydın, ”Çocukların korunması ile tarih sahnesine çıkan bir meslek olarak sosyal hizmetin ve sosyal hizmet uzmanlarının böyle bir olay karşısında sessiz kalması düşünülemez. Bu olayın edebiyat kılığı altında hafifletilmesi de düşünülemez. Çocukların kurgu iddiasıyla dahi bir cinsel istismar nesnesi olarak kullanılması bizi dehşete düşürmüştür. Düşünülen, kurgulanan ve kamuoyuyla pervasızca paylaşılan bir olgu aynı zamanda suça teşviktir, çocukluğun masumiyetine bir saldırıdır. Bunun bir yayınevi tarafından kitap olarak basılması ve yayıncıların bunun farkında olması, bunun satılıyor olması büyük bir aymazlık ve suça ortak olmak demektir. 
Biliyoruz ki çocukların korunması çok zordur; çünkü çocukların istismarı çok kolaydır ve her yer ‘suç mahali’ olabilmektedir. istismar evde, sokakta, işyerinde olabilmektedir. Herkes fail olabilmektedir; çocuğun yakını ya da yabancısı fark etmeyebiliyor. Kendi kendini savunması her zaman mümkün olmayan bu kadar savunmasız bir insan gurubunun korunması için herkese ama özellikle ilgili ve sorumlu makamlara görev düşmektedir.”

Aydın, bu olayda olduğu gibi yazara, yayıncısına, edebiyat çevrelerine ve örgütlerine ciddi görevler düştüğünü ve buna benzer yazıların edebiyatla olan bu sorunlu ilişkisinin öncelikle edebiyat dünyası ve örgütlerince sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Ecrin bebeğin ölüm acısı, kalp, akıl, duygu ve düşüncelerini karaya boyadığını ifade eden Aydın, “Dün Ecrin bebeğin acısını yaşarken gündeme düşen o satırlar Elif Nur’un, Leyla’nın ve Ecrin bebeğin neden öldüklerinin apacık göstergesidir. Çünkü Abdullah Şevki ve bu prototipe uygun kişilerin, çok azınlık olsalar bile çocuklar istismarını beslemekte ve meşrulaştırmaktadır. Çocuklar bizim korumamız gereken toplum kesimlerinin en başında gelmektedir, çocukları korumak adına bu kadar hassas olmak gerekirken çocukların insanlık dışı ifadelerle kurgu adı altında bu şekilde kullanılmasının evrensel bir değer olan çocukluğun masumiyetine ağır bir saldırı olduğunu düşünüyor, bir kez daha sorumluları göreve davet ediyoruz.”dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha