Avukat Zeynep Saya, mesajında bugünün halkın günü olduğunu belirterek, "Eğer biz avukatlar günü olarak ne kadar artarsak ne kadar yüksek olursa hukuki güvenlik noktasında da halkın güveni o kadar artmış olacaktır." dedi.

Saya, savunma ve karar mercileri olarak avukatlarda yargının vazgeçilmez sorunlu unsurlardan olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu noktada da bizim sayımız ülkenin geleceğini belirleyecek. Çünkü hukukçuların kalitesi düşerse, hukukçuların sorunları ağırlaşırsa, hukuk devletinin unsurlarında hayata geçirmek çok daha zorlaşacak diye düşünüyorum. Biz avukatların içinde bulunduğu koşullar itibarıyla bu yılda 5 Nisan'a bir çok sorunla giriyoruz. Çığ gibi büyüyen stajyer sayımız, söz konusu barolar birliğimiz sınavın kesin sorunluğu olarak getirilmesini gerektiğini taleplerinde defalarca gündeme taşıdı, bu konuda ben adalet bakanlığında özelikle duyarlık bekliyorum. Çünkü siz diğer meslek alanlarında yeterlik bir sınavını getiriyorsanız bizde de aynısı getirilmeli çünkü özel üniversitelerde sayımız çok arttı. Apartman üniversiteleri halinde gerçekten artık kalite her geçen gün düşüyor. Ben hukukun üstünlüğünün sağlanması noktasında halkın hukuka olan halkın yargıya olan güveninin sağlanması noktasında bizim kalitemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum ve üstünlerin hukuku değil üstünün sağlanmasında  da bizi çok fazla görevler düştüğünü düşünüyorum.”

Saya, insan haklarını hayata geçirme noktasında her bir avukatın aslında insan hakları dirisidir diye düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Biz insan hakları aktifmidir diye düşünüyorum ve biz insan hakları aktivist olarak avukatların günü kutlu olsun. Yargının içinde bulunduğu sorunlar ne kadar aşılabilir ise bizlerinde sorunları ona göre paralel olarak aşılacaktır. Yargının bağımsızlığı noktasında bizlerde elimizden geldiği katkıyı sunacağız. Ama bunun oluşa bilmesi için yargıya olan güveni tazelene bilmesi için adalet bakanlığında bu konuda adımlar atılması gerekiyor, çünkü hukukçular kalitesi bir şekilde ülkenin geleceğini belirler bugün hukuktaki güven olayı hukuka güven olayı ekonomi herşeyi zincirleme olarak bir birine bağlamaktadır ve etkilemektedir. Ben 5 Nisan Avukatlar Günü'nü hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Savunmanın kutsallığını bir kes daha altını çizmek istiyorum. Savunmaya  yeterli değer verilmediği taktirde silahların eşitliği hakim, savcı ve avukatlar üçgeninde bizim eşit koşullarda halkımızı temsil edemediğimiz noktalarda yargıya güvende düşmektedir. Bu noktada avukata hak ettiği bu toplumda verildiği günleri göre bilmek dileğiyle.”

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha