Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Türker Ali Türker Yener, düzenlenen arılı kovan ve arı zehri üretim malzemesi dağıtım programında yaptığı konuşmasında, her biri diğerinden değerli olan arı ürünlerinden bu projede arı zehri üretiminin hedeflendiğini kaydetti.
"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa üretilmiş olacak"
Yener, konuşmasına şöyle devam etti:
"Arı zehri 'Arıların zehir torbasında oluşan ve içerisinde başlıca mellitin, apamin, MCD- peptidi, histamin, hyaluronidaz, fosfolipaz-A2 bulunan, keskin kokulu, acı tatda, sarımtırak renkte, sıvı, hava ile temasında çabuk kuruyup kristalize olan bir maddedir' şeklinde tanımlanmıştır.
Avrupa'da uzun yıllar arı zehri, eklem rahatsızlıklarında, özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılmaktadır (Genç 1993), ayrıca gribal enfeksiyonlarda ve ortopedik hastalıklara karşı kullanılmakta, iltihap kurutucu ve aneljezik (ağrı  kesici) etkileri bulunmaktadır (Feraboli 1997). Amerikan Apiterapi Birliği, günümüzde mafsal iltihabı (arterit), doku sertleşmesi, deri veremi, yaşlılarda görülen deri sertleşmesi, kronik yorgunluk sendromu, yara izi, deri kanseri, ekzema gibi hastalıkların tedavisinin arı zehri ile yapıldığını bildirmiştir (Cherbuliez 1997). Arı zehri temel olarak immünolojide, alerjik hastalıkların tedavisinde, bunun yanında romatizmal hastalıklarda, gut hastalığında, sclerosis’de (doku sertleşmesi), ayrıca scleroderma (yaşlılarda görülen deri sertleşmesi) ve astımı da kapsayan çeşitli immünolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır (Schmidt 1997). Bunların yanında, arı zehri, epilepsiye (Ziai ve Blume 1990), bir çok arthritis çeşitlerine, bazı kanser çeşitlerine ve boğaz enfeksiyonlarına karşı (Anonim 1993) migrene, kolesterole karşı (Kel’man 1960), sinüzite (Fotin ve Gelmedova 1981), kansere, ülsere, astıma (Kell 1996) tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Projemizle bu kadar değerli olan arı zehri üretimi Adıyaman da yapılarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa üretilmiş olacaktır. Bu durum öncelikle Adıyaman sonrasında GAP Bölge illerinde farkındalık yaratacaktır."
"Projemizden 20 arıcı çiftçi faydalanacak"
20 arıcı çiftçinin faydalanacağı  belirten Yener, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen, Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitü Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz projemizden 20 arıcı çiftçi faydalanacak olup, bu arıcılar her ilçeden en az bir kişi olacak şekilde Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri içerisinden seçilmiştir. Proje kapsamında her arıcıya; 16 adet arılı kovan, arı zehri toplama aparatı (1 adet), oto buzdolabı (1 adet), arı zehri muhafaza şişesi (90 adet) verilecek olup bu gün burada dağıtımlarını gerçekleştirmekteyiz. Projemizle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa arı zehri üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır. Ülkemizde arı zehri son bir iki yıldır arıcılarımızın gündemindedir. Projemiz GAP illerine model proje olacaktır."ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından arı üreticilerine ürünler dağıtıldı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha