Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanı (AGAD) İbrahim Aslan ve Işık Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bilal Işık, Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Yücekaya ile birlikte Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran ile bir araya geldi.

Başkan Aslan ve üyeler ziyarette Adıyaman’da medya sektöründe yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gazete sahipleri misafirperverliğinden dolayı BİK Genel Müdürü Duran’a teşekkür ederken çalışmalarında başarılar diledi.

"Adıyaman BİK'e bağlanacak"

Genel Müdür Duran, Adıyaman’ın 1 Kasım 2020 tarihi itibari ile BİK'e  bağlanacağını belirterek yerel gazetelere ilişkin verileri paylaştı.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi de özellikle bazı sektörlerin ekonomik açıdan ciddi hasarlar aldığını gördüğünü ifade eden Duran, şöyle devam etti:

"Ancak ülkemizde gerek devletimizin aldığı tedbirler gerekse sektör temsilcilerinin ve gazetecilerin özverili çalışmaları bu süreci en az hasarla atlatma açısından gelecek için umut verici. Derlediğimiz verilere göre, ülkemizde resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazete sayısı 2020 yılı itibarıyla 1 milyon 51 olup gazetelerde çalışan sayılarına baktığımızda bunun 4 bin 863'ünün erkek, 2 bin 341'inin ise kadın çalışanlardan oluştuğunu görmekteyiz. Ayrıca, çalışanların eğitim düzeyine baktığımızda iletişim fakültesi ve iletişimle ilgili ön lisans mezunu 1 milyon 177 genç arkadaşımızın istihdamı bizim için olumlu bir gelişmedir."

Genel Müdür Duran ayrıca ziyaretlerinden ötürü AGAD Başkanı Aslan ve üyelere teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

BİK'in tarihçesi ve kurumun amacı

Basın İlan Kurumu (BİK) 1961 yılında, 195 sayılı Kanun ile kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir idaredir. Resmi ilanların dağıtımında adaletsiz davranıldığı gerekçesiyle hükümet ile gazeteleri karşı karşıya getiren uygulamaya son vermek amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürmüştür.

Kurumun teşkilat yapısı, basın, hükümet ve tarafsızlar olmak üzere üç grupta toplam 36 üyesi bulunan genel kurul, her gruptan eşit temsille oluşan denetçiler ve yönetim kurulu ile genel müdürlük ve şubelerden oluşmaktadır. Genel müdür,yönetim kurulunun doğal üyesidir.

Kuruluşunda İstanbul, Ankara, İzmir şubeleri aracılığıyla hizmet vermeye başlayan kurum, çeşitli tarihlerde alınan genel kurul kararlarıyla sayıları 41’e ulaşan şubelerin marifetiyle, resmi ilan ve reklamlara aracılık etmektedir. Bugün itibariyle şubelerin bulunduğu illerin il mülki sınırları, resmi ilan ve reklamların yayınlanması hususunda kurumun görev alanında bulunmaktadır.

Kurum görev alanının dışında bulunan yerlerde ise, resmi ilanlara aracılık hizmetini, valilikler üstlenmektedir. Kurum, Türkiye genelinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan bin 54 gazeteden (Ocak 2020 itibariyle) görev alanında bulunan yaklaşık 663 ünü, resmi ilan yayınlama hakkının devamı bakımından düzenli olarak denetlemektedir.

Resmi ilan ve reklamların yayınlanmasıyla basına sağlanan; özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip kamu desteği, 2002’de 53.5 milyon TL iken 2019 yılı sonu itibariyle 466 milyon TL’yi bulmuştur.

Kurum, görev alanında bulunan gazeteleri, dijital ortamda denetleyebilmek için oluşturduğu sistemle aynı zamanda Türkiye’nin en büyük dijital gazete arşivini kullanıcıların hizmetine sunmuştur.

Kurum, resmi ilanların daha fazla muhatap tarafından görünmesi için ilan portalı www.ilan.gov.tr internet sitesi üzerinden duyurulmasını sağlamıştır. Bu amaçla ilan.gov.tr internet sitesinin sosyal medya hesaplarını faaliyete geçirmiştir. Ayrıca gazetelerin basılı sayılarında yayınlanan resmi ilanların eş anlı bir şekilde bu gazetelerin kendi internet haber sitelerinde de yayınlanmasını zorunlu kılarak, anılan ilanların mümkün olduğunca daha çok potansiyel muhatabı kitleye ulaşmasını sağlamıştır.

Genel Müdür Duran’a Nemrut Heykeli

Ziyaret sonunda AGAD Başkanı Aslan ve gazete sahipleri Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Duran’a Nemrut Dağı heykellerinin bulunduğu bibloyu takdim etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha