ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni tarihçilere göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere karşı yapılan katliamların başlangıcı kabul edilen 24 Nisan 1915'in 106'ıncı yıl dönümünde, o dönemde yaşananları 'soykırım' olarak ifade etmesinin ardından Adıyamanlı kanaat önderleri ve vatandaşlar tepki gösterdi.

"Soykırım tarih boyunca Türklerde olmamıştır ve olmayacaktır"

Tarih Amerika Birleşik Devletlerinin başkanının işi değil bu tarihçilerin işi olmadığını savunan vatandaşlardan Mehmet Kurt, "Ermeni'ler Osmanlıları katletti soykırım yaptılar. Bizler şuanda Ermeni vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Herhangi bir problemimiz yok. Onların dinine inançlarına saygımız sonsuzdur. Kiliselerine rahat gidip gelebiliyorlar. Adıyaman'da da var. Soykırım tarih boyunca Türklerde olmamıştır ve olmayacaktır da Türk milleti olarak birlik ve beraberlik içerisinde bunu tarihçilere bırakırsak daha iyi olacağını düşünüyorum. Siyasetçileri tarihi bilmez. Tarihe yön vermek bizim işimiz değil. Amerika Birleşik Devletlerinin başkanının işi değil bu tarihçilerin işidir. Tarihçilere bırakıp tarihçileri bunu araştırmaları gerekiyor. Eyer araştırılırsa Ermeni soykırımı bizler tarafından yapılmadığını açık ve net ortaya çıkar. Amerika'nın bir tarihi yok. Zaten tarihsiz bir millet 300 yıldır kurulmuş biz kimseye zulüm etmemişiz etmeyiz de Türk milleti olarak her zaman gittiğimiz yerde adalet götürmüşüzdür, sevgi götürmüşüzdür, barış götürmüşüzdür. Birlikte yaşamayı öğretmişizdir. Günümüz şartlarında Adıyaman'da ermeni vatandaşlarımız var. Her türlü insanımız var hep beraber yaşıyoruz. Ben böyle bir şey olduğuna inanmıyorum tarihçiler araştırsın zaten gün yüzüne çıkar."dedi.

Alevi kanaat önderi Tutal: Önce kendi tarihini yargılasın ondan sonra diğer ezilmiş halkları görsün

Amerika'nın önce kendi tarihlerini yargılamasını isteyen Alevi kanaat önderi Mehmet Ali Tutal, "Ben ülkemin birliğinden tarafım Amerika geçmiş tarihteki sürecine bir baksın orada Apaçiler'in başına neler geldiğini biz biliyoruz. Okuyoruz, filmlerden izliyoruz. Kızılderili nerede o halklar nerede bana göre o halklar Ermenilerden evvel bu süreci yaşadılar. Bizim tüm tarihi gerçeklerin tutanakları var. Eğer Amerika bunu istiyorsa bir heyetini gönderir bizde ona göre kendilerini hem misafir ederiz hemde açık ne net olayların gerçek yüzünü gösteririz. Biz şeffafız. Benim bildiğim kadarı ile Kızılderililerin başına gelenler hiç kimsenin başına gelmedi. Önce kendi tarihini yargılasın ondan sonra diğer ezilmiş halkları görsün."şeklinde konuştu.

Başkan Çil:15 milyon Kızılderililerin kanlarına girmişlerdir 

Tarihleri hep katliamlarla dolu olduğunu belirten Adıyaman Diyanet-Sen Başkanı Emin Çil, "Amerikan Joe Biden dikkat ederseniz 3-4 defadır merdivenlerden düşüyor. Hali kalmamış tarihleri hep katliamlarla dolu Viatnam'da 4 milyon, Afganistan'da 1.5 milyon, Irak'ta 1 milyon, Hiroşima ve Neva Kaside 350 bin kişiyi katletmişlerdir. Daha doğrusu 15 milyon Kızılderililerin kanlarına girmişlerdir bunlar. Bu haliyle birde gelip Türkiye'de hesap soracaklar. Bunu asla kabul etmiyorum. Bunu şiddetle kınıyorum. Tarihleri yok. Kristof Kolombo keşfetmişti. Tarihi yok fakat bugün Türkiye'nin 600 yıllık tarihi vardır. Osmanlı imparatorluğu vardır. Ondan sonra Cumhuriyet kurulmuş herkes ile iyi geçinmişizdir. Rumlar ile Ermenilerle iyi geçinmişizdir. Hala geçiniyoruz. Onların demeçlerini görüyoruz. Biz burada kardeş gibi yaşıyoruz."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha