Kurban Bayramına sayılı günler yaklaşırken pazar yerlerinde yerini aldı. Bu yıl yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının satış fiyatlarına da  yansıdı.

Çiftliklerde hayvanların tükenmekte olduğunu belirten hayvan yetiştiricisi Abdurrahman Yahşan, "Pazarlık kurmaya bir haftadan beri yapıyoruz. Şuanda ufaktan küçükbaş hayvanlarımızı satıyoruz. Bilgimiz dahilinde bazı çiftliklerde hemen hemen bitmek üzere fiyat durumunu sorarsanız küçükbaşlar bin 500'den başlıyor 3 bine kadar hayvanlar var. Büyükbaşta ise 3 paylık 6 binle 30 bine kadar var. Yeterince, fazlasıyla hayvanımız var. Vatandaşlar hayvan alırken sağlıklarına yani kimliklerine dikkat etmeleri lazım. Hayvanın ayaklarına, dişlerine, kuyruğuna, gözlerine bu tür şeylere bakmalarını tavsiye ederiz." dedi.

"Kurbanlık gözüyle bakmalarını tavsiye ediyorum"

Hayvan yetiştirici Nihat Taştan ise kurbanlık alırken kurbanın usullerine göre tercih etmelerini tavsiye ederek, “Kaç kilo gelir? Ne kadar et olur? Gibi yönlerine bakmamalarını kurbanın usullerine göre tercih etmelerini tavsiye etti.

Taştan,"15 yıldır bu işi yapıyorum. Bizim alanımız küçükbaş kurban müşterilerimizi bekliyoruz. Bizimki toklu türü erkek koç 30 liradan 35 lira arası kuyruksuz hayvan 35 lira hafif kuyruklu 30 lira gelen giden tek tek oluyor. Pazar tam olarak kurulmamış ama son bir hafta inşallah müşterilerimizi bekliyoruz. Gelen müşterilerimize tavsiyelerimiz kurbanın yakışıklığı, düzgünü illa kaç kilo gelir kaç kilo et gelir bunlara bakmamalarını daha kurban gözüyle bakmalarını tavsiye ediyorum. Gelen kaç kilo et gelir, kaç kilo canlı gelir kurbanın yakışıklığı bence daha makbuldür. Kurban olma tavsiyelerine baksalar daha iyi olur. Büyük baş daha iyi gidiyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Alacağı hayvanlar yaşlarına dikkat etsinler"

Fiyatların müşterinin alım gücüne göre değiştiğini aktaran hayvan satıcılarından Yusuf İde ise, "Artan yem fiyatlarından dolayı kurban fiyatları şuan yüksek. Yüksek olduğu için müşteri şuan çok rağbet etmiyor. Beklemeyi düşünüyorlar bakalım inşallah hayırlısı olur. Bir ay kalasıya piyasaya çıkarıyoruz. Alacağı hayvanlar yaşlarına dikkat etsinler, özellikle büyükbaş hayvanlarda bunlara dikkat etmeleri lazım. Kilosu ve etin yoğunluğuna göre müşterinin isteği doğrultusunda hareket ediyoruz." dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha