KESK salonunda düzenlenen basın toplantısına,KESK MYK üyesi Hukuk ve TİS sekreteri Yusuf Şenol, SES MYK üyesi Kadın Sekreteri Selma Atabey ve emekçiler katıldı.

-“ADIYAMAN’DAN KİTLESEL KATILIM SAĞLAYACAĞIZ”

Toplantının başlangıcında KESK Adıyaman Şubeler Platformu adına konuşan Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağdeviren, “22 Aralık’ta KESK, DİSK, TÜMOB ve TTB’nin düzenleyeceği ‘Toplumsal barış ve insanca yaşam için buluşuyoruz’ şiarıyla düzenleyeceği mitinge Adıyaman’dan KESK olarak güçlü bir şekil katılım sağlamayı düşünüyoruz. Bu vesile ile Emek ve Demokrasi Platformu ile görüşerek onların da mitingimize katılması için çağrıda bulunduk. 22 Aralık Pazar günü saat 08:00’ de KESK Adıyaman Şubeler Platformu binası önünde toplanarak hareket edeceğiz.” dedi.

Yapılan basın toplantısında basın metnini KESK MYK üyesi Hukuk ve TİS sekreteri Yusuf Şenol okudu.

-“İŞSİZLİK REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR”

Emeğiyle geçim mücadelesi veren geniş halk kesimleri için hayatın her geçen gün daha fazla zorlaştığı bir süreçten geçtiklerini ifade eden Şenol, şunları ifade etti:

"İktidarın suni gündem yaratma çabaları ve çizilen pembe tablolar emekçi sınıfların, yoksullaştırılan halkın yaşadığı gerçeği perdelemeye yetmiyor. İşsizlik rekor üstüne rekor kırıyor. Resmi işsizlik yüzde 14,2 ile son 15 yılın en yüksek seviyesinde. resmi işsiz sayısı 4 Milyon 650 bin.  Her 100 Gençten 28’i, her 100 Genç Kadından 43’ü işsiz. Üstelik bu rakamlar dar işsizliği temel alan resmi rakamlar. Buna iş bulma ümidini kaybedenleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanları, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanlar da eklediğimizde ulaştığımız geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,6 oluyor.  Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 305 bine ulaşıyor.” 

-“YOKSULLUKTAN BUNALAN İNSANLAR CANLARINA KIYIYOR”

Şenol, rakamlar, veriler bir yana, tünelin sonundaki ışığın büyümeye başladığı masalları anlatılan 2019’un Türkiye’sinde işsizlikten, yoksulluktan bunalan insanların canlarına kıydığını vurgulayarak, "Kapılarında “Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin" yazan, yoksulluğun sindiği evlerden cansız bedenler çıkarılıyor. İşsizliğe, yoksulluğa çare üretmekle görevli olanlar ise çareyi internetten siyanür satışını yasaklamakta arıyor. Bu ağır koşullara rağmen ücretine zam istemek, hak istemek, adalet istemek hainlik olarak görülüyor, en meşru talepler gözaltı ve tutuklamayla karşılık buluyor. Öte yandan bir gecede çıkartılan KHK'lerle ihraç edilen kamu emekçileri, seçilmişlerin yerine atanan kayyumlar tarafından işlerine son verilen belediye çalışanları ve aileleri açlığa mahkûm ediliyor. İşçilerin, sendikaların grev kararları yasaklanıyor. Ankara’ nın yolları gerçek grevli bir toplu iş sözleşmesi için taleplerini ifade etmek isteyen kamu emekçilerine, tazminatını isteyen maden işçilerine, emeklilik hakkını arayan EYT'lilere kapatılıyor." diye ifade etti.

-“YOĞUN BİR MÜCADELE PROĞRAMINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

KESK olarak bütçe hakları ellerinden alınan, krizin faturası üzerlerine yıkılmak istenen, anti demokratik uygulamalardan nasibini alan emek ve demokrasi güçleriyle birlikte önümüzdeki bir aylık süreçte yoğun bir mücadele programı hayata geçireceklerini belirten "KESK MYK üyesi Hukuk ve TİS sekreteri Yusuf Şenol, Şenol, açıklamasını şöyle tamamladı:

 “8 Aralık İstanbul’da “ İnsanca Yaşamak İstiyoruz!” mitingi ile bunun ilk adımını attık. 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Diyarbakır’da ve 11 Ocak 2020 tarihinde İzmir’de bölge mitinglerini hayata geçireceğiz. Tüm emekçilere, emeğin dostlarına, demokrasi güçlerine bu mitinglere katılmaları için buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha