"Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım"
Başkan Temel, yazılı açıklamasında, aylardır insanlığı tehdit eden koronavirüs salgınının bulaş riskinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, Kovid-19'u yenen vatandaşları bağış konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.
Bugünlerde maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin önemini bir kez daha hatırlatmak istediğini belirten Temel, şunları dile getirdi:
"Tüm hayatımızı birçok yönden tehdit eden, etkileyen bu salgından kurtulmanın, korunmanın en azından kontrol altında tutmanın en önemli yollarından biri birlikte hareket etmemiz, tedbirleri birlikte uygulamamızdır.
Gerek uzmanların gerek yetkililerin ve gerekse bizim gibi sivil yapıların her fırsatta önemle dile getirdiği, dikkat çektiği tedbirlerin hayati derecede öneme sahip olduğunu en iyi bu hastalığa yakalananlar ve aileleri bilir. Bu hastalığı ve çok zor şartlar altında devam eden tedavi sürecini kimsenin yaşamasını istemiyoruz. Bu yüzden de tedbirlere uyulmasının gerekliliğini yineliyoruz.Bu konu hepimizi doğrudan ilgilendirdiği için herkes kendisini sorumlu hissetmelidir. Lütfen maske, mesafe ve temizlik kurallarına titizlikle uyalım, uymayanları uyaralım. Yapılan çağrılara kulak verelim."
"İmmün plazma bağışı hayat kurtarır"
Tedavisi devam eden hastaların hayatını kurtarabilecek immün plazma bağışını sadece salgına yakalanan ve tedavi görerek iyileşen kişilerin olduğunun altını çizen Temel,"Çünkü plazma bağışı yapacak kişilerin, enfeksiyonu geçirmiş olmaları gerekiyor. Ayrıca bağıştan 14 gün öncesinde klinik semptomların tamamen ortadan kalkmış olması gerekmektedir. Bağış konusunda detay ve gerekli bilgileri sağlık kuruluşlarımızdan alabilecek olan vatandaşlarımızın, yapacakları bağışın hayat kurtarıcı olduğunu en iyi kendileri bilirler. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyoruz.
Yetkililerden alınan bilgiye göre immün plazma bağışı yeterli düzeyde değildir. Değerli vatandaşlarımızın dikkatini konunun hayati önemine ve toplumsal sağlığımızı doğrudan tehdit ettiği gerçeğine çekmek istiyoruz. Yapacakları her bağış hayatlar kurtaracaktır. Zor zamanlarda hep birlik, beraberlik ve dayanışma örneği gösteren toplumumuzun bu konuda da duyarlı hareket edeceğine inanıyor, tez zamanda bu illetten kurtulmayı diliyoruz." ifadelerini kullandı.
Sert tedbirlere ihtiyaç var
Temel ayrıca son günlerde artan vakalara da şu sözleri ile dikkat çekti:
“Yapılan uyarılara rağmen salgının patlama yapması aslında tedbirlere tam olarak uyulmadığını göstermektedir. Gittikçe artan ve neredeyse her sokağa, her binaya bulaşan salgın haberleri alıyoruz. Dolayısıyla salgın karşısında sert tedbirler alınması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde okulların da açılacağı ihtimaline karşın olayın boyutunun daha da büyüyeceğine ve kontrol edilemeyecek düzeye geleceğine dair derin endişelerimiz vardır. Bu gelişmeler karşısında sert tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu gerçeği yetkililerimizin dikkatine sunmak istiyoruz.”

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha