Avukat Işık, dernek üyeleri adına yaptığı yazılı açıklamasında, terörist başı Fethullah Gülen'in başını çektiği Fetullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe teşebbüsünde bulunarak, milli ve manevi değerleri yok etmek ve ülkeyi dış güçlerin işgaline açık hale getirmek amacıyla, meşru hükümeti devirerek kendi hain emelleri doğrultusunda tüm Türkiye'yi hedef aldığını savundu.”

Bu hain darbe girişiminde Marmaris’te 2, İstanbul’da 99 ve Ankara’da 150 kişi olmak üzere toplamda 251 kişi şehit olmuş, 2 binden fazla vatandaşımız yaralanmış ve gazi olmuştur” diyen Işık, şu ifadelere yer verdi:

“Bu saldırı başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz olmak üzere milletimizin cesur direnişi ile durdurulmuştur. 15 Temmuz hain darbe girişimine teşebbüs eden teröristlerin yargılanmalarına hızlıca başlanmış, darbeci hainlerin hukuk önünde adil bir şekilde yargılanıp en ağır cezaları almaları için gönüllü hukuk insanlarının büyük özverisi ile yargılama süreçleri yürütülmüştür. Bugün gelinen noktada darbe teşebbüsünü planlayan, katılan, aktif eylemlerin içerisinde bulunmak üzere kışlalardan çıkan örgüt mensupları ile illegal yöntemlerle kamu imkanlarını örgüt lehine kullanarak suç işleyen örgüt mensupları hakkında ilk derece mahkemelerindeki yargılamaların büyük bir kısmı tamamlanmıştır. İstinaf ve Yargıtay süreçleri ise devam etmekte olup tüm yargılama aşamaları şehit yakınları, gaziler ve milletimiz adına yakından takip edilmektedir. Yargıtay aşamasında görülen bazı dosyalar ise usul yönünden bozularak ilk derece mahkemelerinde yeniden görülmektedir.” 

Yargılamaların nihai durumunu kamuoyunun bilgilerine sunmak istediklerini aktaran Işık, şu ifadelere yer verdi:

“15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında 58 ilde darbe yargılamaları yapılmış olup Türkiye genelinde toplam 293 fiili darbe davası görülmüştür.  Mahkemelerce yapılan tefrikler, istinaf ve yargıtay aşamalarındaki kısmi bozulmalar sonrasında dosya sayısı 350’i aşmış durumdadır. Başlangıçta açılan fiili darbe davasından 288’i ilk derece mahkemelerinde karara bağlanmıştır. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar neticesinde İstanbul ilinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Kuleli Askeri Lisesinde eylemleri tespit edilen bazı sanıklar hakkında 2 yeni dava ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsündeki eylemlerden azmettiren sıfatıyla sorumlu iki eski albay hakkında 2 yeni dava olmak üzere 4 yeni dava açılmış olup halen 5 dava ile firari sanıklar hakkında tefrik kararı verilen davalar ile bozma kararları sonrası yeniden görülmeye başlanan davalar ilk derece mahkemelerinde derdest olup yargılamalar devam etmektedir.  

293 fiili darbe davasından Ankara ilinde 57, İstanbul ilinde 60 darbe davası bulunmakta olup kalan 176 davadaki yargılamalar ise 56 farklı ilimizde görülmektedir. 
Darbeciler tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde 27 farklı noktadan saldırı yapılan İstanbul ilinde şehit ve yakınlarımızın bulunduğu ilk derece mahkemelerindeki davaların tamamında ilk kararlar verilmiş, istinaf ve Yargıtay süreçleri ise devam etmektedir. Ancak firari sanıklar veya eksiklikler nedeniyle tefrik edilen davalar ve kısmi bozmalarla ilgili davalar ile açılan 4 yeni dava halen İstanbul ilinde görülmeye devam etmektedir.  

Ankara ilinde ise darbenin merkez üssü olarak kullanılan Akıncı Üssünde gerçekleşen olaylara ilişkin Akıncı Üssü Davası, Sözde Yurtta Sulh Konseyinin yargılandığı Genelkurmay Çatı Davası, Kara Kuvvetleri Komutanlığı davası ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Davasının da aralarında bulunduğu davalar karara bağlanmış olup İstinaf ve Temyiz süreçleri devam etmektedir. 293 fiili darbe davasından 5 dava ilk derece mahkemesinde derdesttir. 20 dava İstinaf aşamasında, 251’i ise Yargıtay aşamasındadır.” 

“Darbe davasında 8 bin 724 kişi hakkında karar verildi”

Yargıtay aşamasında olan davalardan ise 79 dava hakkında onama veya düzelterek onama kararı verildiğini belirten Işık, “41 dava hakkında bozma/kısmen bozma kararı verilmiştir. Darbe davalarından Yargıtay’ın onama kararı verdiği 79 dava ile kanun yoluna başvurulmayan 4 dava olmak üzere toplam 83 dava ise tüm aşamalardan geçerek kesinleşmiş durumdadır. 

Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerince karar verilen 288 fiili darbe davasında toplam 8 bin 724 kişi hakkında karar verilmiş olup ; bin 634 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, bin 366 sanığa müebbet, bin 890 sanığa 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde süreli hapis cezası, 2 bin 870 sanığa beraat, 964 sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmiştir.” dedi.


“Yargılamalarda masumların ayıklanması, suçlu olanların en sert şekilde cezalandırılması arzusu ve çabası içindeyiz” diyen Işık, şunları dile getirdi:

“Mahkemelerde de bu ayıklama çabasının bulunması, her sanığın eyleminin ayrı ayrı ortaya konulması bizleri de memnun etmektedir. Yargılama aşamasında suçüstü yakalanan ve her türlü maddi delille suçları kanıtlanan bazı sanıkların dahi aleni yalanlarına, manipülasyon çabalarına tanık olduk. Terör örgütünü ve örgüt üyelerini korumaya, gerçekleri gizlemeye ve üstünü örtmeye çabaladılar. Şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz ise tüm tahriklere ve kışkırtmalara rağmen onurla duruşmaları takip ettiler ve tahriklere kapılmadılar. 15 Temmuz Şehitlerinin yakınlarının ve gazilerin avukatları olarak bu davaları milletin ve ümmetin davası olarak görüyoruz. 15 Temmuz 2016 Gecesi milletimiz hukukuna sahip çıkarak tarihte ender görülen bir direnişle darbeyi püskürtmüştür. 

Küresel emperyalist güçlerin FETÖ/PDY maşasını kullanarak milletimize ve ümmetimize karşı gerçekleştirmeye teşebbüs ettikleri hain darbe girişimini, aziz milletimiz, ağır silahlara, tanklara, savaş uçaklarına, toplara ve her türlü saldırıya karşı bedenini siper ederek akamete uğratmıştır. 

Bizler de milletin hukukçuları olarak bu davaları milletimizin, şehitlerimizin, şehit yetimlerinin, gazilerimizin emaneti olarak görüyoruz. Bu emanete başından itibaren bugüne kadar sahip çıktık bundan sonra da sahip çıkacağız. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz müsterih olsun.”

“Milletimizin davasına ve hukukuna sahip çıkacağız”

Işık, darbecilerin ihanetine, cürümlerine ve yalanlarına rağmen adaletten ayrılmayacaklarını belirterek, “Bunu Rabbimize verdiğimiz söz ve hukukçu sorumluluğumuz gereği yapacağız. Bütün cürümlerine rağmen, FETÖ ile mücadelenin, hukuk devleti anlayışı çerçevesinde yargı eliyle gerçekleştirilmesinden yanayız. Darbeciler bizlerden adaletten başka bir şey görmeyeceklerdir. Masumların ayıklanması, suçluların ise cezasız kalmayıp en ağır şekilde cezalandırılmaları için hukuktan ve adaletten ayrılmayacağız.

Darbecilerin gerçek dışı iddialarla adil yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla davalarını işbirliği yaptıkları uluslararası kurumlara taşıma çabası içinde olduklarını, çeşitli manipülasyonlarla kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye çalıştıklarını da biliyoruz. Bizler darbe sanıklarının savunma hakkım kısıtlandı diyerek söze başlayıp bir veya birkaç gün savunma yaptıklarını biliyoruz. Darbecilerin bundan sonraki ihanetlerine de müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’de bir daha darbe girişimlerinin yaşanmaması, darbeye yeltenenlerin cezasız kalmaması ve verilebilecek en ağır cezaya çarptırılmaları için yargılamaların her aşamasında bizler de var olacağız. 250 civarında avukat arkadaşımızla beraber yargılama aşamalarını başından itibaren takip ettiğimiz gibi bundan sonraki süreçleri de sonuna kadar takip edeceğiz. Milletimiz 15 Temmuz gecesi vatanına sahip çıktı. Bizler de milletimizin davasına ve hukukuna sahip çıkacağız, milletimiz müsterih olsun. Temmuz direnişimizi ve şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha