İlçeye bağlı Çobanlı Köyündeki bağına giden Ferit Güllü, üzüm topladığı esnada üzüm tanesinin üzerinde açan bir çiçeğe rastladı.

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksek Okulu tarımla ilgili bölümlere fotoğrafını gönderen Güllü, kesin sonuç alamayınca kendisi araştırmaya başladı ve çiçeğin Udumbara (Avatar) çiçeği olduğunu öğrendi.

Budistlerin inancına göre Udumbara çiçeği 3 bin yılda bir açıyor ve aylarca yaşıyor. Budistlerin efsanesine göre bu çiçeğin açması yeni bir kral doğacağını işaret ediyor.

Bağ sahibi Ferit Güllü, çiçeği üzüm toplarken gördüğünü belirterek, şunları ifade etti:

Bir üzüm tanesinin üzerinde çiçek olduğunu fark ettim. Fotoğrafını çekip yaşlılarımıza sordum. Hepsi böyle bir çiçekle karşılaşmadıklarını söylediler. Fotoğrafı googleden araştırdım. Udumbara denilen çiçeğin aynısıydı. Udumbara çiçeğini araştırdım, acayip şeylerle karşılaştım. Budistlere göre bu çiçek 3 bin yılda bir açan bir çiçek olduğunu öğrendim. Çevreme tanıttım. Meraklılar bağımıza gelip fotoğrafını çekiyorlar. Branşım olduğu için daha önce de bilgim vardı. Çiçeğin bizim bağımızda bulunmasından mutlu olduk. Büyük bir ilgi gördü. Meraklı olanlar gelip bakıyor. Fotoğrafını çekip gidiyorlar. Yoğun bir ilgi gösteriliyor. Gelip görenler böyle bir çiçeği ilk defa gördüklerini söylüyorlar."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha