Bir dizi ziyaret için Adıyaman'a gelen Başbuğ, gazetecilere yaptığı açıklamada, PYD'nin Suriye'deki PKK'nın kolu olarak nasıl kurulduğuna bakılması gerektiğini söyledi.

PYD'nin 2002 yılında yapılan PKK'nın 8'inci kongresinde alınan kararla kurulan bir parti olduğunu bildiren Başbuğ, "Karar 2002'de alınacak, 2003'de de bu parti kurulacak, kimim kararıyla kuruluyor? PKK'nın kararıyla kuruluyor. Kararı aldıktan sonrada terör örgütün en önemli liderlerinden birisi var; Sofi Nurettin kod ismi hala orada, işte Kandil diyor ki; git sen Suriye'deki yapılanmanın başında dur. Bu adam orada işte, hala orada bu herifler. Irak'ın kuzeyinde eğitim alıyor, düne kadar Salih Müslüm diye bir adam vardı biliyorsunuz, herhalde şimdi alındı diyorlar, bu ne; PYD'nin eş başkanı. Salih Müslüm kim? Salih Müslüm PKK'nın merkez komitesinin üyesi, bunların PKK'yla bağlantısını anlatmak için daha ne lazım? Bunu anlayamıyorlar"dedi.

- BUNU ANLAMAK İSTEMİYORLAR

Bunu anlamak istemediklerini aktaran Başbuğ, şunları söyledi:

"Daha açık söyleyelim; iki şey var ya, siz bunu nekadar söyleseniz de bunu anlamak istemiyorlar. O zaman neden anlamak istemiyorlar? Bunu düşünmek lazım, ikincisi beklide iyi anlatamıyoruz, tam anlatamıyoruz. Ona da bakmamız lazım. Şimdi PKK'yı terörist örgütü olarak kabul eden bir ülke burada şunu da hatırlayalım; söylememiz lazım. PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıyan Avrupa ülkelerinden önce Amerikan Birleşik Devletleridir. Uluslararası boyutta bakarsanız, PKK'yı terör örgütü olarak tanıyan Avrupa devletleri yanında ilk devlet Amerika Birleşik Devletleri, bunu tanıyorsun, onun ürettiği, onun  kararıyla alınan, onun yönetiminde olan bir yapılanmayı tanımıyorsun, bu tabi inanılır bir şey değil. Bunun tabi anlatılması lazım, defalarca anlatılması lazım"

- TÜRKİYE, BUNDAN RAHATSIZ

Türkiye'nin bundan rahatsız olduğunu anlatan Başbuğ, "Tabi Türkiye bundan rahatsızdır. Bir Türkiye var karşınızda, binlerce yıllık bir tarihi olan devletten bahsediyoruz. Bir coğrafyası var, genç nüfusu var, potansiyeli var, ekonomisi var, silahlı kuvvetleri var, şu var, bu var. Türkiye geleceğin güçlü bir devleti olacak. Bugünde durumumuz zaten ortada, böyle bir devlet varken, siz küçük emeller peşinden gidip bunu YPG'ye, PYD'ye adeta Türkiye karşısında böyle bir tartışılması bile çok rahatsız ediyor. Bu rahatsız edici bir şey, bu mukayese edilecek, karşılaştırılacak bir konu değil. Bunu daha evvelde söyledik, ümit ediyorum sağ duyulu hareket, sağduyulu bu olaya bakış nerede? Amerikan Birleşik Devletleri başta olmak üzere hakim olur ve bu yanlış maceradan vazgeçilir. Çünkü aynı şey devam ederse bakın Amerikan Birleşik Devletleri çok şey kaybeder"diye konuştu.

- TÜRKİYE İHMAL EDİLECEK BİR ÜLKE DEĞİL

Türkiye'nin öyle ihmal edilecek bir ülke olmadığını vurgulayan Başbuğ, "Türkiye gözden çıkartılacak bir ülke değil, bu coğrafyada siz böyle bir hata yaparsanız, bölgeyi kaybedersiniz, bunu söyledik, yine söylüyoruz. Ama bugün maalesef siyaset günlük hareket ediyor, günlük menfaatler, çıkarlar peşinde koşuyor, günlük şeyle işte IŞİD'le mücadele ettik, bunları kullandı, iyi güzel ama bunu uzun vadede alırsanız, bu tabi Türk halkını çok rahatsız ediyor. Türk halkı rahatsız oluyor ama biz bu filmi ilk defa görmedik. Peşmerge'de aynı durumda oldu yani, o da bir gerçek"şeklinde konuştu.

- TÜRKİYE'NİN KUZEYİNDE BİR KORİDOR OLUŞUYOR

Türkiye'nin kuzeyinde bir koridor oluştuğunu daha önce de söylediklerini anımsatan Başbuğ, şöyle devam etti:

"Biz şunu söyledik; burada Suriye'nin kuzeyinde bir koridor oluşuyor, hatta bu koridora dedik ki; PKK terör örgütü koridoru demek lazım ismen çünkü PKK var burada. YPG dediğiniz nedir? YPG, PKK'nın 8'inci kongresinde 2002 yılında kurulmaya karar alınan, 2003 yılında kurulan bir yapılanmadan bahsediyoruz. Onun silahlı gücüde YPG, bunlar PKK'nın uzantısıdır. Tabi Türkiye Suriye sınırı boyunca gelip PKK'nın bir toprağa sahip olması, burayı kontrol etmesi, orada bir idare yapı kurup, silahlı güç oluşturması, bu ne demektir? Şimdi Suriye'nin kuzeyinde bu oluşan koridorda tabi bu Fırat'ın batısı var, doğusu var. Ayrı konu, uzun konu, Türkiye bunu kabul edemez. Ama tarihsel olarak baktığınız zaman Paris Konferansı, Sevr anlaşmasına gidin, hep böyle. Irak'ın kuzeyinden başlayan, Suriye'nin kuzeyine devam eden bir toprak parçası, tabi bunu denize de açmanız lazım, denize nereden açacaksınız, Akdeniz'den, o zaman her açıdan uygun bir yapılanma oluşu"

- TARİHE BAKMAK LAZIM

Tarihte yaşanılanların bugünde yaşandığına dikkat çeken Başbuğ, "Tabi tarihi unutmamak lazım, tarihte, geçmişte ne yaşandıysa, bugünde aynı şeyler yaşanıyor. Onun için derler ki; tarihten ders çıkartmayanlar, tarih çok acımasızdır. Yıllar önce, yüz yıl önce yaşanan bazı olayları, yüz yıl sonra tekrar yaşıyoruz. Buna karşı dikkatli, uyanık olmamız lazım, zamanında gerekli tedbirleri her alanda askeri, siyasi, uluslararası boyutlarda almamız lazım. Böyle bir tehdit var, bu tehdit ciddidir, biz ilk günden beri söylüyoruz. Gerçekten Türkiye'nin geleceğini tehdit eden bir risk var, bir tehdit var, Türkiye bu sorunu çözmek mecburiyetinde"dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha