Bir dizi ziyaret için Adıyaman'a gelen Başbuğ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Afrin operasyonu ile ilgili kapsamlı konuşmalarının olduğunu hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Afrin'e yapmış olduğu harekatın gerekli olduğunu vurguladı.

Bunun zorunlu bir harekat olduğunun altını çizen Başbuğ, "Bu harekat başladı. Bu harekatta elbette Türk silahlı kuvvetleri başarı ile çıkacak, bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Tabi Afrin denildiğinde Afrin’de bir yerleşim yeri var. Nüfusunun 180 bin civarında insanın yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz. Elbette bu harekat en ince detaylarına kadar planlanmıştır. Planlandığı şekilde icra edilecektir"dedi.

- BU OPERASYONDA 2 DURUM ÇOK ÖNEMLİ

Bu operasyonda 2 durumun çok önemli olduğunu dile getiren Başbuğ, şunları kaydetti:

"Bu harekatta iki durum çok önemli, bunlardan bir tanesi tabi her komutan bu harekatlarda hep şunu düşünür; birinci olarak ben bu harekatı en az zayiatla yapayım. Çünkü o Mehmetçikler, subay, astsubayı, o komutanlara emanet edilmiş, onlara canları emanet edilmiş, dolayısıyla birinci amaç yani hedef gözlemlediğiniz husus, bu zor bir harekattır. Ama bu harekatı dediğim gibi en az can kaybı ile en az yaralı vererek yapmamız lazım. Bu biraz yavaşlatır harekatı otomotik olarak. Bu önemli bir husus. İkincisi de tabi bir yerleşim yeri, şehrin içindeki harekat şuanda o safha da değiliz. İleriki günler de nasıl olacak göreceğiz. Onları bekleyeceğiz. İkinci önemli olan husus da bu harekatlarda orada yaşayan masum insanlar. Diğer YPG  başta olmak üzere terörist, yani onları ayırt etmek, onlar da isterler ki halka zarar verilsin, tabi bu halka zarar vermekten kaçınmamız lazım. Bu  tip harekatta halka zarar vermekten kaçınmak derken, şehit de verirsiniz, bu böyle zor bir harekattır"

- TÜRKİYE KARARLI

Türkiye'nin kararlı olduğunu belirten Başbuğ, "Türkiye kararlıdır. Çünkü dibimizdir. Hatay sınırımızda bir noktadan bahsediyoruz. Sabırlı olacağız. Silahlı kuvvetlerimiz daha önce olduğu gibi bu harekattan da başarı ile çıkacak. Bu sınır ötesi harekatlarda karşılaşılan durumdur, bir süre geçtikten sonra harekatı bitirin, yok çıkın. Bunlar hep yaşanan olaylar, söylenir bunlar. Siz planladığınız şekilde bunlara biraz kulaklarınızı tıkayarak ama dediğim gibi oradaki sivil halka zarar vermeden Mehmetçiğimizin, askerimizin, subayımızın, canlarını koruyarak askeri zayiatla bu harekat ümit ediyorum planlandığı gibi yapılacak"diye konuştu.

- SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

Bu konuların siyasete alet edilmemesi gerektiğinin altını çizen Başbuğ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Afrin’de Mehmetçik çatışıyor. Askerimiz çatışıyor, şehit oluyor. Asker çatışırken, şehit olurken, siyasidir falan gibi söylemlerin tartışılma zamanları değil. Asker canını almış, görevini almış, görev için çatışıyor. Şehit oluyor. Kanını akıtıyor. Böyle konuların gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum"

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha