Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven, hurma yetiştiriciliğiyle ilgili şunları söyledi: “Gölbaşı’nda 1991 yılında 10-15 dekarlık bir alanda Trabzon hurması üretimine başlandı. Bu alan şimdi TÜİK verilerine göre 1475 dekara çıkmıştır. Trabzon hurması Gölbaşı’nda ağırlıklı olarak Aşağı Azaplı ,Karaburun, Bağlarbaşı ve Yeşilova köylerinde üretilmektedir”

“2 ÇEŞİT ÜRETİLMEKTE”

Trabzon hurmasının yörede buruk ve buruk olmayan diye 2 çeşidinin üretildiğini aktaran Güven, “Buruk olmayan çeşidi hasattan hemen sonra meyve sert iken yenilebilirken, buruk olan çeşidi olgunlaşmadan yenilmez. Hurma meyvesindeki burukluk içerdiği fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bu fenolik bileşiklerin kanser tedavisinde gülü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Trabzon hurması besin değeri olarak;A,B1,B2,B3,B6,B9,C ve E vitaminlerini, kalsiyum, potasyum, magnezyum, Fosfor, Sodyum çinko mineralleri ile birlikte lif ve organik asitleri içermektedir” ifadelerini kullandı.

“4 BİN 500 TONA YAKIN ÜRETİM”

Eskiden Gölbaşı’nda hurma  yetiştirilmiyor imasının olduğunu hatırlatan Güven, “Şimdi Adıyaman- Gölbaşı olarak çok büyük rezervimiz var. Gölbaşı genelinde 4 bin 500 tona yakın hurma üretimi yapılıyor. Bir hurma ağacından 100-140 kg arası meyve almaktayız. Hurma hasadı kasım ayında yapıldığı için biraz kıştan dolayı korkuyoruz. Kış bastırırsa ne yaparız diye?” şeklinde konuştu.

“HURMA ÇOK SOĞUK İKLİMLERDE YETİŞMİYOR”

Hurma üreticisi İbrahim Taymur, Gölbaşı’nda hurma bahçesini ilk dikenlerin kendileri olduğunu vurgulayarak, “Bahçemiz şu an 27 yaşında. Bizden gören komşularımız, köylülerimiz, akrabalarımız  bağlarını, bahçelerini, elma ağaçlarını söküp hurma diktiler. Şu anda bölgemizde yıllık 4 bin 500 tona yakın hurma üretilmektedir. Hurma çok soğuk iklimlerde yetişmiyor. Burada gölümüz sayesinde böyle bir sıkıntımız olmamaktadır. Hurmadan çok memnunuz, kaliteli bir meyve. Pazarlama aşamasında genelde Urfalı ,Malatyalı ,Mersinli tüccarlar gelip alıyorlar. Kilogramını toptan 1 ile 1.5 TL arasında sattık. Toplama bize ait. Kasalama işi tüccara ait oluyor. Yani bu sektörde bayağı bir insan bu işten geçimini sağlıyor. 2 senedir biraz para kazanıyoruz ama üretim maliyeti çok. Elektrikle suluyoruz bahçeyi. Hurma meyvesi suyu çok seviyor. Bölgemiz kıraç bir bölge ağaçları her gün sulamak zorundayız. Elektrik ve mazot çok pahalı” açıklamasında bulundu.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha