Ulubey, kutlama mesajında, laikliğin eğitimin, siyasetin, devlet yönetiminin toplum hayatının ve hukuk kurallarının akla ve bilme dayandırılması olduğuna dikkat çekti.

Laikliğin kurtuluş mücadelesiyle ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Atatürk devrimleriyle, her alanda tarihi ve köklü adımların gerçekleştirilmesi neticesinde olduğunun altı çizen Ulubey, şöyle devam etti:

”Laiklik din ve vicdan hürriyetinin koruyucusu olduğu gibi, toplumsal barışın da en önemli şartıdır. Aynı zamanda laiklik yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değildir. Laiklik demokrasinin yani halk iradesine dayalı bir toplum yönetiminin temelidir.

Laik devlet denildiğin de, laiklik din konusunda devletin tarafsızlığını ifade ederken aynı zamanda laiklik, diğer din ve inançları dışlamadan, bireyin özgürlüklerini devlet ve toplum karşısında güvence altına alır. Bu nedenledir ki Laiklik ilkesi, toplumun kültürel ve dinî çeşitliliğini de koruyan özelliğe ve öneme sahiptir. Laiklik ilkesinin Anayasamıza girişinin 83.Yıldönümü kutlu olsun.”

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha