İlçe merkezinde toplanan süt üreticileri traktörlerle konvoy düzenleyerek artan yem fiyatlarını protesto etti.

Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven ve Gölbaşı CHP ilçe Başkanı Emine Köseler'inde destek verdiği üreticiler geniş güvenlik önlemleri kapsamında ilçe girişinde toplandı.

“Son 18 ay içerisinde yüzde 120’leri bulan olağan üstü artış yaşandı”

Çiftçiler adına açıklama yapan süt üreticisi Özkan Kılınç, "Yem fiyatlarında son 18 ay içerisinde yüzde 120'leri bulan olağan üstü bir artış olmuşken, süt fiyatlarında bu süreçte sadece yüzde 21'lik artış olmuştur. Ürettiği sütü değer fiyatından satamamış olması, süt üreticilerini her zamankinden daha fazla mağdur etmiş ve zorda bırakmıştır." dedi.

Süt üreticilerinin yaşadığı mağduriyetin dünyada başka bir örneğinin olmadığını savunan Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enflasyona sebep olacak düşüncesi ile süt ve et fiyatlarını baskılarken, girdi maliyetlerine müdahale edilmemektedir. Bunun süt dışında ülkemizde ve Dünya'da başka örneği yoktur. Bunun sonucu olarak mezbaha nelerden kan yerine süt akmaktadır. Üreticimiz istememede çaresizliğinden ineklerini kestirmektedir. Bu kadar zamandır sektörü yönetenler, kesilen inekleri ve üreticinin içinde bulunduğu durumu görmezden gelmişlerdir. Yetiştiricilerimizin ürettiği üründen kazanacağı, bir sistem oluşturulmalıdır. Bunun için yerli üretimin önü açılmalıdır. Yetiştiriciler olarak yaşadığımız sıkıntılar her geçen gün daha da artmaktadır ve bu durumdan tüm sektör olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Bu işletmeler, hayvansal gıda üretimimizin sigortasıdır. Ülke hayvancılığı bugün çok daha fazla tehlikeye girmiştir.

Bu uygulamalar devam ettiği sürece ülkemiz et ve sütte dışa bağımlı hale gelecek ve hayvancılıktan geçimini sağlayan milyonlarca insan işsiz kalacaktır."

“Bizi toprağa ve hayvana küstürmeyin”

“Yem üretiminde ithalata bağımlılığımız azaltılmalı, kaba yem üretimimiz mutlaka arttırılmalıdır” diyen Kılınç, “Üretimin devamlılığı açısından yıl boyunca yem süt paritesi 1,5 olarak sağlanmalıdır. Üreten insana her zaman kıymet verilmelidir. Üretim, üretmek Anadolu insanının yaşam şeklidir. O yüzden bizim insanımız toprağına ve hayvanına küsmez, zarar etse bile üretmeye devam eder. Ancak üreticimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Bizi toprağa ve hayvana küstürmeyin."

Toplanan kalabalık yapılan açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha