Uludere, tüm dünyada ve Türkiye'de yaşanan Kovid-19 virüsü salgınına yönelik yaptığı açıklamasında, inanması mümkün olmayan olağanüstü bir durumla karşılaşıldığını belirterek, "Hayal bile edemediğimiz bir şey gerçek oldu. Öyle bir durumdayız ki her an başıma, ya da yakınlarımın başına bir şey gelir mi, yarına çıkabilir miyim diye hepimizin kaygılandığı , birbirimize şüpheyle baktığımız bir durumu yaşıyoruz."dedi.

-"İNSANLARIMIZIN ÇOĞU İŞİN CİDDİYETİNİN FARKINDA DEĞİL"

Belirsizlik, ölüm, korku, panik ve gelecek kaygısı ile dünya diken üstünde olduğunu vurgulayan Ulubey, şöyle devam etti:

"Böylesine olağanüstü durumlarda tabi ki tüm ülkelerin sağlık olsun,ekonomik olsun her türlü sistemi haklı olarak zorlanır, fakat önemli olan bilinçli hareket ederek bunu asgari bir seviyeye indirgemek...Üzülerek belirtmeliyim ki hala insanlarımızın çoğu işin ciddiyetinin farkında değil, ülkeyi yönetenler de önlem aldı ama gecikmeli olarak. Hava,kara,deniz trafiğinin kapatılmaması, umreye gidişlerin ve toplu dış gezilerin çok önceden engellenmemesi yüzünden salgının büyüdüğünü sadece sürekli "evde kal" çağrıları ile giderilemeyeceğini gören hükümet, yetkilileri önlemler almaya başladı, fakat daha fazla almalı. "Evde kal" çağrısı ile salgın dolaşımı yavaşlayacaktır ve herkes buna azami ölçüde uymak durumundadır."

-"EKONOMİK PAKETLER AÇIKLANDI FAKAT YERSİZ"

Bu zorlu günlerin uzun bir süre daha devam edeceği bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da dile getirildiğine işaret eden Ulubey şu ifadeleri kullandı:

"Peki , evde kal derken,iş yerleri kapatıldığı için geliri kesilen, işini kaybeden, ürettiğini satamayan, borçlarını ödeyemeyen dolayısıyla elzem ihtiyaçlarını karşılamayan insanlarımıza, kimse işsiz ve aç kalmayacak, mağdur olan, yoksul olan, işsiz olan , evine ekmek götüremeyen elektrik, su, doğal gaz faturasını ödeyemeyen halkımıza ben faturanızı öderim yeter ki siz sağlığınıza bakın, dikkat edin diyen kim olacak? İşte tam da bu sorusunun cevabı sosyal devlettir. Burada sosyal devlet odaklı politikaların önemi giriyor devreye. Sosyal devlet,ekonomik ve toplumsal yönden yurttaşlarının tümüyle ilgilenen, onların yaşam düzeyi, sosyal güvenliği vb. konularında gereken önlemi alan devlet demektir. Sosyal devletin en önemli görevleri arasında, herkesin insan onuruna yakışır asgari yaşam düzeyinin sağlanması için herkese sosyal hakların tanınması ve tedbirlerin alınmasıdır.

Ülkemiz her alanda çok somut hedefler koyarak önemli destek politikaları almak ve sürdürmek durumundadır. Devlet bu durumu finanse ederek, daha radikal kararlar almalıdır. Ülkeyi yönetenler ekonomik paketler açıkladı fakat yetersiz. Dolayısıyla öncelik insanın can güvenliği, "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" anlayışı büyüsün.Bu durum göz ardı edilmemeli ve insanların bu kaygıları , umutsuzlukları her şekilde giderilmeli ve güven verilmelidir.Evet , Sosyal mesafe uzak, Sosyal devlet yakın olmalıdır diye düşünüyorum. Sağlıkla kalın."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha