Siyasetçi Yazar Fatma Ulubey, Elazığ Sivrice ilçesinde 6.8 şiddetinde meydana gelen depremin bir çok ilde ve Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinde de belirgin şekilde hissedildiğini belirterek, "Ülke olarak öncelikle ve ivedilikle gündeme depremi almamız gerekir, hala hazırlıksızız, bu konuda hala yetersiziz."dedi.

 -"ÇÖZÜME İLİŞKİN GELİŞTİRİLEN HİÇBİR ŞEY YOK"

Ulubey, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu bu konuda daha yaygın bir eğitim ve bilinç düzeyine sahip olması gerekildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak ne yazık ki yaşanan depremler sonrasında görülen eksiklikler ve aksaklıklar büyük ölçüde devam ediyor.Çözümüne ilişkin geliştirilen hiçbir şey yok.Şu gerçeği unutmadan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden günümüze kadar kalıcı tedbirler alınmadan çarpık yapılanma devam ediyor. Özellikle fay hattı üzerindeki şehirlerden risk taşıyan mevcut yapı stokunun yeniden inşa edilmesi ve kentsel dönüşüm sürecinin burada önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kentsel dönüşüm süreci büyük bir ciddiyetle ele alınmalı yapıların büyük kısmı yapılaşma izni olmayan yerlere yapıldı. Mimar affıyla gelen izinlerin ardında da kaçak yapı oranları artmış oldu ve böylelikle her türlü imar yolsuzluğu yasal hale getirilmiş oldu. Ayrıca deprem riskini ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için hazırlanan yönetmelik ve yasalar bir takım çıkarlar nedeniyle istenildiği şekilde ve ölçüde kullanılmıyor.Topraklarımızın tamamına yakını deprem kuşağında bulunan, her an deprem riskiyle yaşadığımız ülkemizde tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımız yaşanan depremlerle bir kez daha görülüyor."

Ulubey, "Japonya gibi ülkelerde bize oranla daha büyük ölçekte depremler olmasına rağmen daha az etkilenmekteler hem hiç can kaybı yaşanmadan. Bu da bize gösteriyor ki jeolojik verilere dayalı bilgileri kullanarak gerekli tedbirlerin alınması durumunda can kaybının olmadan fazla zayiat görmeden insanlar hayatlarını sürdürebilirler."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha