Programa, Gölbaşı Kaymakamı Mutlu Köksal, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Oruç,Balkar Belediye Başkanı Orhan Orhan, İlçe Jandarma Komutanı Erdinç Ağcakoyunlu, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Koçyiğit, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Şeyh Özdemir , İlçe Müftüsü Abdullah Yıldırım,CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Emine Köseler,kurum amirleri, STK Başkanları ,öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Gölbaşı Belediyesi Konferans Salonunda Mehmet Teyfik Göksu Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen program, İstiklal Marşı’nın okunması ,saygı duruşu ve Kuran’ı Kerim okunmasıyla  başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Recep Akbaşlı, "Zulmü hiçbir zaman alkışlamayan, her zaman adaletten ve mazlumlardan yana olan  hakkın sesi olan Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 84. yılında  ve istiklal marşımızın kabulünün 99. Yıl dönümünde rahmetle anıyoruz. Millî kimliğimizin inşasında sahip olduğu rol, yaşadığımız son süreçlerle daha da önem kazanmıştır."dedi.

Akbaşlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"imanla aydınlanan ruhumuzu istiklal coşkusuyla tutuşturan Mehmet Akif, milletin köklü, kadim değerleriyle bütünleşen müstesna bir kişilik olarak, millete ilham kaynağı olmuştur, olmaya da devam etmektedir. O, bu hususiyetiyle millî varlığımızla bütünleşen canlı, değerli bir sembol şahsiyet olarak zamanları aşıp gelen idrak ve ideallerimizin öncüsüdür. Mehmet Akif, 'Doğrudan doğruya Kurandan alıp İlhamı Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam’ı' diyerek ruhumuzu derinden kavrayan ve dokuyan bu vasfıyla, belli kesimlerin kendi hassasiyetlerine göre değerlendirilemeyecek kadar yüksek bir şahsiyettir. Onun coşkulu dili ve son derece dürüst, olgun, ilkeli hayatıyla harekete geçirdiği duygular, bizi millet olarak var edecek unsurların temelini oluşturmaktadır. Mehmet Akif, İstiklal Marşımızın yazarı olma vasfıyla millî şairimizdir. Hakkında yazılan kitaplarda, ‘iman şairi’, ‘İslâm şairi’ olarak da nitelendirilmiştir. Yani Mehmet Akif, milletten kopuk bir hayat yaşamamıştır. Milleti neredeyse O da oradadır. Bütün nitelendirme ve tanımlamalar milletimizin iman ve istiklal aşkıyla örülmüş ruh dokusuyla örtüşmektedir. ‘Allah bir daha bu millete yazdırmasın’ dediği İstiklal Marşımız , bu milletin ruhunu yansıtan, ufkunu çizen, tarihteki yerini hatırlatan bir destandır. Bu destan bugün milletimiz için mutabakat metnidir. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Şairimizi ve bütün şehitlerimizi bir defa daha rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz."

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Şeyh Özdemir ise yaptığı konuşmasında , “Milletler yaşadıkları büyük olayların, toplum hafızasından silinip gitmesini istemezler."dedi.

Özdemir, büyük tabiat olayların, göçlerin, savaşların o toplumun kaderini etkileyecek derin izler bırakırtığını vurgulayarak, "Bu izlerin söze dönüşmesi olan türküler, destanlar, marşlar işte böyle ortaya çıkar. Bunları millet vicdanına taşıyacak derin kavrayış sahibi ,duyarlı bir kalp, sözü yoğurmayı, tartmayı bilen usta bir sanatçı gereklidir bizde bu sanatçı Akif’ir. Akif, sıradan bir şiir yazmamıştır, İstiklal Marşı her insanın yazabileceği bir metin değildir. İstiklal Marşı ,bizim istiklalimizin ve istikbalimizin marşıdır. İstiklal Marşı ,onurumuzun, özgürlüğümüzün, şeref ve haysiyetimizin marşıdır. İstiklal Marşı’mız çok anlamlı bir duyuru yapmakta ,zihinleri: şaşkınlıktan kurtuluşa; kalpleri: sağlam bir duyuşa; bedenleri ise: sağlam bir duruşa çağırmaktadır. Bu nedenle ,İstiklal Marşımızdan rahatsızlık duyan kimseler, istiklalimize ve istikbalimize düşman olanlardır."diye konuştu.

Konuşmalardan sonra öğrencilerin hazırladıkları şiirler öğrenci korosu tarafından hazırlanan orotoryo ve ezgilerin yer aldığı müzik dinletisinden sonra  İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kaymakam Köksal ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha