Kurultay 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Hakkari’de ve Tel Rıfat’ta şehit düşen askerlerimiz ve gelmiş geçmiş tüm şehitlerimiz için dua okundu ve kurultayda yapılması planlanan müzikli eğlence programı iptal edilerek gençler tarafından Andımız ve kahramanlık şiirleri okundu.

Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapmak üzere Türk Eğitim Sen ilçe başkanı Mahmut YETİŞGEN söz alarak; “Bugün burada toplanmamızın amacı, bir taraftan Milli Mücadele şehitlerimizi anmak, diğer taraftan ise Milli Mücadele’nin hangi şartlarda geliştiğini anlatarak, gelecek nesillere aktarma görevini ifa edeceğiz. Mondros Ateşkes antlaşması imzalandıktan hemen sonra yurdumuz tek dişi kalmış canavarlar tarafından istila edildi. Osmanlı ordusunun bütün askerlerinin terhis edilmesi ve mühimmatların toplanmasıyla Türk Milleti savunmasız bırakıldı. Bütün bu yokluğa rağmen başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birleşen kahraman Türk ulusu her türlü yokluğa rağmen zafere ulaşmayı başarmıştır. Milli Mücadele’de kazandığımız bu zaferden sonra Anadolu toprakları içerde ve dışarıda bir takım saldırılara maruz kalacaktır. Bu nedenle gençliğe düşen en önemli vazife bunun bilincinde olmalı, her daim uyanık kalmalı ve Milli Mücadele ruhunu asla unutmamalıdır. Sevgili gençler; Milli Mücadele’yi önce anlayacağız sonra anlatacağız ve gelecek nesillere aktaracağız. Böylece dünya var oldukça Milli Davamız ilelebet yaşayacaktır.”

3 Mayıs Türkçülük Günü dolayısıyla konuşmayı Türk Ocakları İlçe Başkanı Mehmet ÇATLAKCAN yaparak, şunları belirtti: “Türkçülük-Turancılık fikri yeni bir fikir veya ulaşılması imkansız bir hayal değildir. Türkçülük fikri Türklerin tarihinde binlerce yıl öncesinde oluşan bir fikirdir. Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşlarında yenilgi almasından sonra büyüyen ve gelişen bir fikir olmuştur. Türkçülük fikri bu dönemde aydınlar ve gazeteciler tarafından şiddetle savunulmuş ve bir ruh halini almıştır. 3 Mayıs 1944’te ise Hüseyin Nihal ATSIZ, Alparslan TÜRKEŞ, Zeki Velidi TOGAN ve arkadaşları Irkçılık suçlamasıyla yargılanmışlar ve çeşitli cezalara çarptırılmışlardır. İşte bu gün Türkçülük ruhu vücut bulmuştur. Türkçülük fikri hiçbir zaman ırkçılık ve faşistlik olmamıştır, olmayacaktır. Türklük bir millet olma bilincidir. O sebeple de Türkçülük-Turancılık fikri artık bir fikirden öte bir yaşam şekline dönmüştür. Geleceğimizin mimarı sevgili gençler; sizlerle gurur duyuyorum, bugün ki kurultayımızda gösterdiğiniz çaba ve gayretlerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum.”

Saat 22:00’da Türk Bayrağı ışıklandırmasıyla birlikte havai fişek gösterisi yapılarak kurultay tamamlandı.

Editör: Adıyaman Haber