Pekmez yapmak için bağlardan kesilerek traktörlerle beldedeki evlere getirilen üzümler, seçilip ayıklanıp çuvala konulduktan sonra ezilerek şırası çıkartılıyor.

Bağdan üzümün kesilerek pekmez haline gelmesinin yaklaşık bir haftalık bir süreç gerektirdiğini ve zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Medine Özdemir, ”Belören beldesinde bağcılık yaptıklarını söyledi.

Özdemir, "Üzüm hasadının bitmesinden sonra pekmez yapmak için bağdan kestiğimiz  üzümleri traktörlerle köye getiriyoruz. Üzümleri ayıklayıp yıkadıktan toprak ekleriz. Sonra ayaklarımızla tepeler ve ezeriz. Bu şekilde üzümden şerbet yaparız. Şerbeti 2- 3 saat pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatırız. Şerbet kaynadıktan sonra leğenlere alırız ve durulmasını bekleriz. Şerbet durulduktan sonra tekrar yeniden kaynatırız.

Bu şekilde elde ettiğimiz pekmezi birkaç gün de kıvama gelmesi için güneşte bekletiriz. Yaptığımız pekmezin bir kısmını evimizde tüketmek üzere kendimize ayırdıktan sonra daha sonra kalanınnı da kavanozlara koyarız ve satarız."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha