Gölbaşı’nda yaklaşık 100 nakliyeci, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen 'dijital takograf' uygulamasını tepki göstermek ve basın toplantısı için Gölbaşı-Malatya Karayolunun Ozan Köyü yakınlarında biraraya geldi.

Basın açıklamasına Elbistan Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi nakliyeciler, Besni, Pazarcık, Narlı ilçelerinden tır ve kamyon şoförleri, Gölbaşı’nda nakliyecilik yapan tır ve kamyon şoförleri ile destek vermek üzere, Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Emine Köseler, CHP Besni İlçe Başkanı Vakkas Acar katıldı.

Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, nakliyeci esnafının sonuna kadar arkasında olduklarını söyledi.

-"DİJİTAL TAKOGRAF ÇIKTI BİZ PERİŞAN OLDUK"

28 yıldır nakliyecilik yaptığını ifade eden Resul Hoşdağ, "Dijital takograf çıktı biz çok perişan olduk. Ben normal fatura kesmeyi bilmiyorum. E-faturayı hiç kesemem. Nakliyeci Cahit Avcı ise tır ve kamyonların rayiçlerinin belirlenmesini istedi.

Nakliyeci Murat Çalışkan ise mevcut otobanların araçlarını kaldıracak kapasitede olmadığını söyledi.

Yeni düzenlenen uygulamaya tepki gösteren nakliyeciler adına açıklama yapan Orhan Ata, Türkiye’de yaklaşık 850 bin nakliyeci olduğunu gıda, sebze, inşaat, maden ve benzeri şeyleri kamyoncuların  taşıdığını belirterek, şunları ifade etti:

"Daha önce ki seneler bizlerden istenen psikoteknik belgesi, SRC belgesi, dijital ehliyet gibi belgeleri ailemizin, çocuğumuzun rızkından kısarak bir şekilde tamamladık. Şu durum da önümüze sunulan dijital takograf, e-fatura ve yük bildirimi şoför arkadaşlarımıza yüklenen çok ağır bir yüktür. Benim şoför arkadaşım daha eline verilen koçan faturayı kesmeyi bile bilmiyorken e-faturayı internet ortamından nasıl kesecek ve yük bildirimi yapacak? Türkiye şartlarında dünyanın en pahalı mazotunu kullanan, en fazla MTV ödeyen, bir arabanın 14 ila 20 bin TL arası trafik sigortası ve kasko parası ödeyen nakliyeci esnafı yetmezmiş gibi bir de günde 8 saat araç kullanarak bunları nasıl yapabilir? emin olabilirsiniz ki hiçbir şoför arkadaşım günde 13-15 saat araba kullanmaktan zevk almıyordur. Eğer günde 8 saat araç kullanacaksak artık biz kamyoncu arkadaşlarımızın da hakları verilsin. Bugün ticari bir taksicinin taksimetresi, otobüsün rayici varsa biz kamyoncuların da belli bir rayici olsun ki bizde devletimizin bizden istediği her şeyi gönülden yerine getirebilelim. Vergimizi, trafik cezamızı, kat kat faiz yemeden zamanın da ödeyebilelim. Bizler nakliyeci ve şoför olarak yetkililerden dijital takografın, E-faturanın, E-devlet üzerinden yük bildiriminin süresiz iptalini istiyoruz. Ayrıca motorin, trafik sigortası, kasko ve MTV’ de indirim yapılmasını istiyoruz."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha