Adıyaman’da markalaşma yolunda olan yaş hurma hasadına başlandı.

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde yetiştirilen Yaş Hurma Türkiye’nin 4 bir yanında ki tezgahlarda yerini alıyor. Bir marka haline gelen Gölbaşı Hurması, çevre illerden ilgi görürken yok satmaya başlıyor.

1991 yılından beridir Yaş Hurma yetiştiriciliği yapan İbrahim Taymur, yaptığı açıklamada, “Esas bu işi Adıyaman’da yapan benim kardeşim. 1991 yılında bu hurma ağacını getirdik. Hatay’dan buraya diktik, 3-5 sene zaten verim vermedi, ondan sonra artarak hızla yükselmeye başladı. Şuanda da gördüğünüz gibi meyvemiz süper zaten. Bu meyve Gölbaşı ilçesine has bir meyve, Malatya taraflarında pek verimli olmuyor. Genelde Kış ayarları don vuruyor, oralara ve verimli olmuyor dedi.

- GÖLLER SAYESİNDE HURMALAR VERİMLİ OLUYOR

Göller sayesinde hurmanın verimli olduğuna işaret eden Taymur, şöyle devam etti:

Gölbaşında üç göl var, bu göllerin çok faydası var bize. Havaların sertliğini buradaki göl biraz alıyor. Bizim bir sıkıntımız var, meyveyi dar diktik, buralara 5’e 5 şimdi, bu 7’ye 7 olsa bu ağaş 150 kilogram veriyorsa, 300 kilogram ürün verirdi ama şimdi biraz ağaçları keselim diyoruz ama elimiz varmıyor. Onun için elimizden geldiği kadar ağacı çok buduyoruz, o zamanda bize de zararı var, ne kadar budarsak meyve o kadar az olur, işte durum böyle. Bu saatten sonra cevizi görüyoruz, bademi görüyoruz,ceviz bir sene meyve verir, 1 sene vermez, badem aynı şekilde ama Hurma her sene meyvesini verir, tabi doğal bir afet olur o ayrı bir konu .

- BİZİM BU YÖRENİN İNSANI TEMBEL

Bu yörenin insanının tembel olduğunu belirten Taymur, Ha yeri varsa eğer yok ama bizim buranın insanı tembel. 26 yaşında bu ağaç, hemen hemen şimdiye bu memleketin kapanması lazımdı ama zor diyorlar, işçiliği zor diyorlar, kış ayında mevye veriyor, buda bizi yoruyor diyorlar, laf üretip duruyorlar, yoksa bunun başkada bir zorluğu yok ifadelerini kullandı.

- ÜRÜNLERİMİZİN TAMAMI ORGANİK

Ağaçlara ilaç yerine hayvan gübresi kullandıklarını aktaran Taymur, bu ürünlerin tamamının organik olduğunu dile getirdi.

- GÖLE LAĞIM SUYU BIRAKILMASI BİZİ MAHVETTİ

Gölbaşı Gölünde Akdeniz sineğinin oluştuğuna dikkat çeken Taymur, şunları söyledi:

Sadece burada  5 yıldır bir Akdeniz sineği denilen bir sinek oluştu. Ondan dolayı bir ilaç kullandık ve arada bir ilaçlama yapıyoruz. O da bir tarafını yapıyoruz, diğer tarafını yapmıyoruz. Daha önceden bu sinekler yoktu ama Gölbaşı’nın lağım sularını göllere verince bu sulardan dolayı bu sinekler oluştu. Sağ olsun 40 yıllık bir belediye balkanımız var. Gölbaşı’nda tuttu 50 bin nüfuslu bir ilçenin malzemelesini bu göllere bıraktı. Bu göllerdeki güzelim balıklar o kuşlar yok oldu. Şimdi göremezsin bir tane, önceden sevilirdi bu göl ,işte Akdeniz sineği de bu gölden oluştu

- 150 TON’UN ÜZERİNDE BEKLENTİMİZ VAR

Verimin iyi olduğunu anlatan Taymur, Bugün başladık, bu sene iyi görüyoruz. 150 tonun üzerinde geleceğini tahmin ediyoruz, satımı da iyi. Bu genelde Mersine gidiyor, Mersin’deki  depolardan tüm Türkiye’ye veriyoruz. ama ben 5 yıldır Şanlıurfa’ya daha çok veriyorum. Orada Suriyelilerin olmasından dolayı oradaki talep daha fazla satma işinde sıkıntımız yok dedi.

-HURMANIN SAĞLIK AÇISINDAN YARARI OLDUKÇA FAZLA

Hurmanın faydalarına da değinen Taymur, Bu Hurma’da günde 3 adet yedin mi idrara çok çıkarıyor. Ben hiçbir malzemede görmedim, böyle faydalı birşeyi. Yani çok faydalı vücuda. Bağırsağı iyi çalıştırıyor. Vatandaşın bunu yemesini tavsiye ederim” şeklinde konuştu .

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber