​Kalkınma Bakanlığı İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından %75 hibe destekli yürütülen Organik Besni Üzümünün Markalaşması Projesi kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde görmek ve teknik incelemelerde bulunmak üzere Kalkınma Bakanlığı Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü uzmanları, İpekyolu Kalkınma Ajansı yetkilileri, Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ve Kalkınma Ajansının Adıyaman temsilcileri Besni ilçesini ve ilçedeki üretim alanlarını ziyaret etti.

İlçe Müdürlüğünde projenin yürütülmesi aşamaları hakkında genel bir değerlendirme toplantısının ardından proje kapsamında kurulan Besni Organik Meyve Üreticileri Birliği ziyaret edilerek birlik çalışmaları hakkında bilgiler alındı.

Sonrasında ise Besni üzümünün yoğun olarak yetiştirildiği ilçeye bağlı Çorak köyüne gidilerek, Organik Besni Üzümü doğal sergi alanlarında görülerek bağ hasadına eşlik edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada, 2015 yılı içerisinde İpekyolu Kalkınma Ajansına sunmuş olduğumuz proje ile; İlimizde çok ciddi miktarlarda arı kovanı bulunduğunu, ancak elde edilen balın ucuz fiyatlarla satıldığını görünce zaten iklimi ve florası çok uygun olan ilimizde organik bal üretimine geçilerek çiftçilerimizin gelirini arttırmayı hedefledik. Bu kapsamda bir proje yaptık. Projemiz 2015 yılı haziranında başlayıp 2016 Haziranında sona erdi. Projemizin hedefi çiftçilerimizin gelirini ciddi ölçüde arttırmak idi ve bu hedefimize de ulaşmış bulunmaktayız. Zira arıcılarımız ile yaptığımız görüşmelerde daha önceleri kilosunu 30-40 liradan satmış oldukları balın geçen yıl 70-150 TLden satıldığını öğrendik. İl Müdürlüğü olarak, Adıyamanın Organik Tarımda bölgede bir üs il haline getirmek istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda ilimizin hem ikliminin, hem toprak yapısının ve hem de coğrafyasının organik tarıma uygun olduğunu biliyoruz. Başlattığımız çalışmalar ile Adıyaman önümüzdeki yıllarda Güneydoğunun Meyve Deposu haline gelecek. Örneğin badem yetiştiriciliği konusunda yaptığımız çalışmalar ile ilimiz, badem ekili alan (40.000 dekar) bakımından Türkiyede 1. sıraya yerleşmiş bulunmaktadır. Bu ağaçların ürün vermeye başlaması ile birlikte üretim bakımından da 1. sırada olacağızdedi.

Alan, şöyle devam etti:

2014 yılında ABDnin Kaliforniya Eyaletine düzenlemiş olduğumuz bir teknik gezide bal arılarının badem yetiştiriciliğinde çok önemli bir faktör olduğunu gördüm. Orada badem bahçesi sahipleri arıcılara bahçelerine yerleştirdikleri her kovan için 280 dolar ödeme yapmaktaydı. Badem ağaçlarının tozlaşmasında arıların önemli katkısı olmakta ve arıların yardımıyla bademdeki ürün artışı inanılmaz ölçüdeydi. Bunu gördükten sonra bölgemizde arıcılık ile bademin birlikte yapılmasına karar verdik. Bu amaçla bölgemiz çiftçisinin yılda 10.000 dekar badem bahçesi tesis etmesi ve bununla beraber 10.000 adet arılı kovan temin etmesi yolunda çalışmalarımıza başladık. Bu amaç doğrultusundaki çalışmalarımız devam etmekte olup İpekyolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla 1.050 adet arılı kovan dağıttık. Bunun yanında her kovanla birlikte organik petek, organik ilaç ve ana arı da temin edildi. İlk etapta 35 arıcımızın başladığı organik bal üretimi şu anda 80 arıcı ile devam etmektedir. Projenin ilerleyişinden çok memnunuz. 2016 yılında sunduğumuz proje de kabul edildi. Çalışmalarımız böylece genişleyerek devam etmekte olup, hedefimize doğru hızla ilerlediğimizi görmekteyim. İpekyolu Kalkınma Ajansına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu katkılarla çiftçimizin kazancı inşallah daha da artacak, hayatı daha kolaylaşacaktır.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber