Sanal mesafe! Evet, çok kötü günlerden geçiyoruz! İnsanlar genel olarak başlarına gelen trajik olaylara bir sorumlu bulmak için “Allah’ım ben kime ne yaptım, beni neyle sınıyorsun?” diye bir sorgulamaya girerler. Tabi ki bu bir psikolojik rahatlamadır. Kendileri aslında herkesten çok daha iyi biliyor yaşadıkları olumsuzlukların nedenlerini. Bilirler bilmesine de kendilerine ve başkalarına itiraf edemezler. Fakat içlerindeki ses kendilerini sorgulamaya devam eder.

Şimdi konu ile alakasını soracaksınız, ben de şaşkınım açıkçası. Daha düne kadar derdimiz aşımız ekmeğimiz, ülke sorunları, siyasi olaylar, bireysel hak ve özgürlükler, çocuk istismarı, kadına şiddet, savaş… vs iken kim derdi ki bütün dünya aynı anda aynı derde ağlayacak. Herkes aynı şekilde sınanacak. Ee kolay değil tabi bir anda kendimizi fantastik bir kitabın içinde bulduk. Hatta durun, malum ülke olarak çok fazla kitap okumadığımızdan kaynaklı anlamayanlar çıkabilir; fantastik film dersek daha iyi olur. Ne de olsa herkes televizyon izliyor bol bol. Televizyon canciğer dostumuz. O varken kimseye ihtiyacımız yok tabi.

Neyse dönelim mesafe konusuna. Fantastik film dedik ya, covid 19 dediğimde ülkeyi uzaylılar basmış gibi hissediyorum. Sanki gladyatör filan çıkacak da bizi kurtaracak. Bir anda dünya durdu, zaman durdu. Aklımıza bile gelmeyen başımıza geldi.

Ben hayatımda bu kadar hızlı dağılan kulaktan kulağa bir haber ağı görmedim. Eee sosyal medyanın canı sağ olsun. Televizyonu açıp haberlere bakama gereği duymuyor kimse. Şöyle bir açıp haber izleyeyim diyorum; gerek kalmıyor. Sosyal medyada felaket tellallığı yapan bir ağ var. Bu ağ haberleri illa bir şekilde bana ulaşıyor ve okumuş izlemiş kadar oluyorum. Kafam alaca çorbasına dönüyor. Herkes doktor, herkes gazeteci, herkes uzman... Sosyal mesafe koyduk, kimseyi gördüğümüz yok. Buraya kadar iyi, hatta umut edip bu kötü günlerin geçeceğine inanacağız. Fakat şu sanal dünya yok mu, ah ah! Bence SANAL MESAFE şart. Ya arkadaş zor günlerden geçiyoruz. İşi asıl uzmanlarından öğrenmeliyiz ki ne yapacağımızı bilelim. Bir de moral, yani moral çok önemli. Motivasyonumuzu yüksek tutacak haberlere ihtiyacımız var. Her hastalıkta olduğu gibi bunda da psikolojinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Coronaya yakalanmış insanların acı çektikleri videoları takipçi arttırmak veya reklam için paylaşan veya kullanan arkadaşlara seslenmek istiyorum, lütfen sanal mesafeye dikkat edin. İnsanların ruhlarını yıpratıyorsunuz. Bugün haberleri izledim ve hastanelerden taburcu edilen mutlu hastaları ve onları alkışlayan hastane çalışanlarını izledim. Umudum arttı inanır mısınız? İlla paylaşacaksak da güvenilir ve yol gösterici bilgileri veya böyle umut veren haberleri de paylaşalım mı? Hani umut olsun, moraller yüksek olsun ne dersiniz? Yahut ben direk Gladyatör’e sesleneyim de bizi sizden de kurtarsın, coronadan da.