Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Gerger'in simgelerinden biri olan ve Oymaklı (Nefsi Gerger) köyü sınırları içinde bulunan Gerger Kalesi'nin zirvesine, köy halkı tarafından Türk Bayrağı dikildi.

Gerger Kalesine Türk bayrağı dikme fikri Gerger'in Oymaklı köyünün istanbul'da yaşayan gençlerin yoğun isteği üzerine köydeki akraba ve ileri gelenlerince organize bir çalışma ile gerçekleştirildi.

Kaleye ulaşımın çok zor olması nedeniyle gençler tarafından  çalışma düzeni hazırlandı. 20 kişilik bir gurubun 1 haftalik  yoğun çalışma sonucunda imece bir çalışma ortaya çıktı. 5 kilogram küçük posetlere çimento ve kum konuldu. Bu minik çuvallar tek tek kaleye çıkartıldı. Köyde ddemir işi ile uğraşan Muhammed Sağlık'ın ustalığı ile 12 metrelik bayrak direği hazırlandı. Bu direk gençlerin ortak katılımı ile kaleye çıkartıldı.

Daha sonra İstanbul'da bir tekstil atölyesinde hazırlanmış 24 metrekarelik Türk bayrağı kaleye çıkartıldı. yaklaşık bir gün süren çalışmaların sonucunda dev bayrak göndere çekildi. Gerger'in bir çok noktasında seyirlik bir görüntü sergileyen Türk bayrağı halkın yoğun ilgisi ile karşılandı.

Gerger'in en büyük tarihi ve turistik simgelerin başında yer alan Gerger Kalesi yerli ve yabancı olmak üzere bir çok turistin ilgisini çekiyor.  Ancak ulaşımda sıkıntı olduğu gerekçesi ile sadece gençler bu mekanı ziyaret edebiliyor.  

Gerger Kaymakamlığının bu konuda bir çaba sarf etmesi gerektiğini ortaya koyan köy sakinleri,, "İlçenin bu önemli tarihi ve turistik mekanının daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi köy halkına dolayısı ile ilçeye bir çok değer katmasını beraberinde getirecek. Bu ziyaretin gerçekleşmesi için kaleye giden yolun bir an önce unarılması gerekiyor".ifadelerini kullandı.

-Gerger Kalesi

Berber Kalesi olarak da tanınan Gerger Kalesi, sarp bir kayalık üzerindeki Orta Çağ’dan kalma bu kale, günümüze son derece iyi bir durumda gelmiştir. Hitit döneminde yapıldığı sanılan kalenin, MÖ.II.yüzyılda Kommegenelerin soyundan Arsemes tarafından kurulduğu iddia edilmektedir. Kale aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden, blok taşlardan meydana gelmiştir. Kalenin batı surlarında Kral Samos’a ait bir kabartma bulunmaktadır. Arap akınları sırasında Arapların eline geçen kalenin içerisine cami, dükkanlar ve su sarnıçları yapılmıştır.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha